Europska unija planira isporučiti Ukrajini milijun topničkih granata

Članice Europske unije u idućih 12 mjeseci planiraju opskrbiti Ukrajinu s milijun komada topničkog strjeljiva, rekli su u ponedjeljak agenciji dpa diplomati EU-a.

“Postigli smo politički konsenzus da Ukrajini pošaljemo milijun komada topničkog strjeljiva kalibra 155 mm”, rekao je estonski ministar obrane Hanno Pevkur novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova i obrane EU-a u Bruxellesu, prenosi Reuters. “Ima mnogo, mnogo detalja koje još (treba) riješiti, ali za mene je najvažnije da zaključimo ove pregovore i to mi pokazuje jednu stvar: ako postoji volja, postoji način”, rekao je Pevkur, čija je zemlja je pokrenula inicijativu.

Očekuje se da će na sastanku u ponedjeljak skupina od 16 članica EU-a i Norveške potpisati dokument poznat kao projektni aranžman, kojim se utvrđuju projektni zadaci za zajednički poduhvat kupnje strjeljiva od 155 mm, pod vodstvom Europske obrambene agencije EU-a. Takav potez označava značajan korak u integraciji u EU jer je obrambena nabava u Europskoj uniji do sada uglavnom bila u rukama pojedinačnih vlada članica.

Zemlje bi trebale odmah početi s isporukom strjeljiva u Ukrajinu iz postojećih vlastitih zaliha. Usto bi članice EU-a u idućih šest mjeseci trebale zajednički nabaviti više granata kalibra 155 mm da bi dugoročno pomogle Ukrajini. Za isporuku strjeljiva članice bi trebale dobiti djelomičnu naknadu putem EU fonda koji je proteklih mjeseci poslužio za financiranje pošiljki oružja Kijevu.

Prema postojećim planovima predviđeno je da će za slanje strjeljiva Kijevu na raspolaganju biti ukupno dvije milijarde eura. Sporazum je sklopljen zbog bojazni da bi Ukrajini relativno skoro mogla nedostajati znatna količina važnih vrsta strjeljiva.

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili su trofazni akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene, rekli su predstavnici pet izaslanstava.

Dogovor je pozdravio šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, koji je na sastanku sudjelovao putem videokonferencije. “Više topničkog strjeljiva za Ukrajinu što je prije moguće. To je bila glavna tema rasprave na današnjem Vijeću za vanjske poslove EU-a”, tvitao je Kuleba, dodavši da će taj sporazum “osnažiti mogućnosti ukrajinskih vojnih snaga na bojnom polju”.

Sporazum, koji će čelnicima EU-a biti predstavljen na samitu u četvrtak i petak, odgovor je na hitan apel koji je 9. ožujka uputio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Milijarda eura iskoristit će se kao naknada državama članicama za strjeljivo koje će se preuzeti iz njihovih skladišta po cijeni od 1000 do 1300 eura po granati. Neke danas stoje i 4000 eura, pojašnjeno je, uz napomenu da cijene rastu. Ugovor predviđa isporuku do 31. svibnja.

Druga milijarda će se upotrijebiti za zajedničku nabavu granata od 155 mm namijenjenih Ukrajini. Zaključenje ugovora zakazano je za rujan s ciljem smanjenja vremena isporuke na 6 do 8 mjeseci.

Cilj trećeg dijela plana je povećati proizvodni kapacitet desetak tvrtki EU-a u kojima se proizvodi oružje da bi se “popunile zalihe zemalja EU-a i nastavila opskrba ukrajinskih snaga”.

Dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti. Osnovan je u ožujku 2021. radi očuvanja mira, sprečavanja sukoba i jačanja međunarodne sigurnosti. Od početka rata Facility se koristi za opskrbu Ukrajine oružjem. Postignut je i načelni dogovor o izdvajanju dodatnih sredstava u iznosu od 3,5 milijarde eura za dopunu Facilityja, precizirali su diplomati.

Militarizacija EU: Ministarski sastanak u Bruxellesu o Borrellovom planu za proizvodnju streljiva za Ukrajinu

Komentari

komentar

You may also like