Europska unija pokreće projekt razvoja tehnologije vodika vrijedan 5,4 milijardi eura

Europska komisija u petak je odobrila projekt vodika vrijedan 5,4 milijarde eura koji zajednički financira 15 zemalja EU-a i 35 kompanija, izvještava Reuters.

Neke od kompanija koje sudjeluju u projektu su : Alstom, Daimler, Ansaldo, Bosch, Enel, Fincantieri, Orsted i Plastic Omnium. Grupa će sudjelovati u 41 projektu s fokusom na proizvodnju vodika, gorive ćelije, skladištenje, transport i distribuciju vodika i uporarabu za krajnje korisnike, posebno u sektoru mobilnosti.

“Ruska neisprovocirana i neopravdana vojna agresija protiv Ukrajine samo je naglasila potrebu da Europa diversificira svoje izvore energije i ubrza zelenu tranziciju”, rekla je potpredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu Margrethe Vestager na konferenciji za novinare. “Među mnogim potrebnim tehnologijama, vodik se pokazao nezamjenjivom komponentom”, rekla je. Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da projekt također naglašava odmak bloka od fosilnih goriva. “Omogućuje čistu tranziciju energetski intenzivnih industrija i povećava našu neovisnost o fosilnim gorivima”, naveo je.

Projekt pod nazivom IPCEI Hy2Tech ima za cilj privući još 8,8 milijardi eura privatnih ulaganja. Proizvodi obuhvaćeni programom uključuju visoko učinkovite materijale za elektrode, gorive ćelije visokih performansi i inovativne transportne tehnologije.

Europska unija posljednjih je godina odobrila zajednički financirane projekte u baterijama, mikroelektronici i infrastrukturi, označavajući takve programe kao važne projekte od zajedničkog europskog interesa koji podliježu labavijim pravilima državne potpore. Državna potpora u programu vodika bit će ograničena na razinu prihvatljivih troškova projekata i nedostataka u njihovom financiranju, pri čemu će zemlje moći povući dio pomoći ako projekti generiraju dodatne neto prihode.

 





Komentari

komentar

You may also like