Europska unija poziva Talibane da ponovo otvore srednje škole za žene

Europska unija u ponedjeljak je uputila poziv talibanskom režimu u Afganistanu da smjesta ponovo otvori srednje škole za žene, prenosi Anadolu Agency.

U deklaraciji izdanoj u ime bloka država, visoki dužnosnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je odluku Talibana da isključi više od jednog milijuna žena iz obrazovnog programa srednjih škola.

“Ne postoji vjerski ili socijalni razlog koji bi ikada mogao opravdati takav diskriminirajući tretman”, istaknuo je Borrell i dodao da je riječ o “besramnom kršenju temeljnih prava o edukaciji sve djece.”

Podsjetio je da ova odluka predstavlja nazadovanje u odnosu na odluke koje su ranije najavljivali Talibani. Također, smatra Borrell, potezi ovakve prirode potkopavaju šansu Talibana za ostvarenjem legitimnosti i kredibiliteta u Afganistanu i međunarodnoj zajednici. Upozorio je da je obećana pomoć iz Europske unije uvjetovana, između ostalog, osiguranjem ženskih prava i jednakim pristupom obrazovanju te da će ako ne povuku odluku, osjetiti dalekosežne posljedice vlastite politike upravljanja.

“Obrazovanje žena je uvjet za njihovo punopravno i značajno sudjelovanje u društvu Afganistana”, naglasio je Borrell pokazujući tako da je EU svjesna problema. Naime, u srijedu su se u Afganistanu škole otvorile nakon sedam mjeseci, ali je ženama iznad šestog razreda poručeno da ostanu u svojim domovima, prenosi Anadolu Agency.

Europska unija je ponovila kako je njihova pomoć usmjerena afganistanskom narodu u potrebi, ali se temelji na pet točaka koje su uvjet poslovanja i priznavanja talibanske vlade. Uvjeti glase da se moraju boriti protiv međunarodnog terorizma; poštovati ljudska prava, a pogotovo prava žena; osnivanje inkluzivne i reprezentativne vlade; slobodan pristup humanitarnoj pomoći i dopuštanje slobodnog odlaska stranim državljanima i ugroženim Afganistancima.





Komentari

komentar

You may also like