Europska unija ranjivim zemljama osigurava 600 milijuna eura za suočavanje s prehrambenom krizom

Europska unija će podržati ranjive zemlje s dodatnih 600 milijuna eura za suočavanje s krizom hrane koju je pogoršao ruski rat protiv Ukrajine, izvještava Anadolu Agency.

“Kako bismo pomogli našim partnerima, mobilizirat ćemo dodatnih 600 milijuna eura kako bismo izbjegli krizu s hranom i gospodarski šok”, objavila je u utorak Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije na konferenciji o Europskim danima razvoja 2022. u Bruxellesu. Navela je da rat koji je počeo u veljači uzima “teške i besmislene žrtve”, ne samo ukrajinskom stanovništvu nego i onima najugroženijima diljem svijeta. “Rusija još uvijek blokira milijune tona očajnički potrebne žitarice”, dodala je.

Europska komisija usvojila je prijedlog o mobilizaciji sredstava iz pričuva Europskog fonda za razvoj kako bi se pomoglo afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama “da se nose s teškom situacijom”, stoji u priopćenju izvršnog odbora Europske unije. Dodatnim sredstvima “pojačat ćemo našu potporu za rješavanje krize, pridonoseći istovremeno održivim i otpornim prehrambenim sustavima”, rekla je europska povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Od ukupnog iznosa, 150 milijuna eura bit će namijenjeno za humanitarnu pomoć, 350 milijuna eura za održivu proizvodnju i otpornost prehrambenih sustava te 100 milijuna eura za makroekonomsku potporu. Pomoć nadopunjuje prethodno najavljeni paket od 3 milijarde eura za sigurnost hrane.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da će poslati pismo najvišim diplomatima svake afričke zemlje kako bi se suprotstavio “ruskoj propagandi” o globalnoj sigurnosti hrane. Rekao je da globalna opskrba hranom nije ugrožena sankcijama Europske unije, već zato što Rusija blokira isporuke žitarica iz crnomorskih luka i uništava usjeve.

Rusija poriče odgovornost za prehrambenu krizu, okrivljujući za nju zapadne sankcije. Prema Afričkoj uniji, sankcije Rusiji, posebice isključenje iz međunarodnog platnog mehanizma SWIFT, sprječavaju neke zemlje članice da kupuju prehrambene proizvode.
 

Komentari

komentar

You may also like