Europska unija tvrdi da je moguće legalno plaćanje ruskog plina; upozorava na račune u rubljima

Europska komisija priopćila je u utorak da bi otvaranje računa u rubljima u ruskoj banci za plaćanje plina prekršilo sankcije bloka protiv Moskve. Bruxelles je objavio ažurirane smjernice o tome kako tvrtke mogu legalno nastaviti kupovati rusko gorivo, izvještava Reuters.

Zemlje i tvrtke tjednima traže pojašnjenje o tome kako dalje, nakon što je Moskva krajem ožujka zahtijevala da strani kupci počnu plaćati plin u rubljima ili riskiraju gubitak opskrbe. U ažuriranim smjernicama, koje je u petak podijelila sa zemljama EU-a, Komisija je potvrdila svoj prethodni savjet da sankcije EU-a ne sprječavaju tvrtke da otvore račun u određenoj banci. U njemu se navodi da tvrtke mogu platiti ruski plin – pod uvjetom da to rade u valuti dogovorenoj u svojim postojećim ugovorima i proglase transakciju dovršenom kada se ta valuta plati.

Gotovo svi ugovori o opskrbi tvrtki iz EU-a s ruskim plinskim divom Gazpromom su u eurima ili dolarima. No, glasnogovornik Europske komisije rekao je u utorak da bi otvaranje računa u rubljima u Gazprombanku prekršilo režim sankcija EU. “To nadilazi naznake koje dajemo državama članicama o tome što je bilo dopušteno pod režimom”, rekao je glasnogovornik na redovitoj konferenciji za novinare. Gazprom u utorak nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Podjela

Dodatna zbrka nastaje jer se kupci plina u Europi, gdje se ruski plin naširoko koristi za grijanje kuća i proizvodnju električne energije, petljaju u rješavanju zagonetke plaćanja i čini se da zauzimaju različite stavove o shemi plaćanja.

Finski državni dobavljač energije Gasum izjavio je u utorak da neće vršiti plaćanja prema predloženom Gazpromovom aranžmanu plaćanja i da će svoj spor oko plaćanja u rubljima iznijeti na arbitražni postupak. “U ovoj situaciji, Gasum nije imao izbora nego da odnese ugovor na arbitražu. U ovoj izazovnoj situaciji dat ćemo sve od sebe kako bismo mogli opskrbljivati ​​naše finske kupce energijom koja im je potrebna”, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen u izjavi.
Nasuprot tome, francuska elektroenergetska tvrtka Engie u utorak je rekla da će sljedeću isplatu ruskom plinskom divu izvršiti u eurima prije kraja mjeseca jer su se obje tvrtke dogovorile o rješenju u skladu s europskim sankcijama. Njemački RWE priopćio je u ponedjeljak da je otvorio račun u Rusiji za plaćanje plina u eurima. Talijanski Eni rekao je da će donijeti odluku o plaćanju ruskog plina u narednim satima ili danima.

U objavi ruskog predsjednika Vladimira Putina navedeno je da će se transakcija smatrati završenom tek nakon što se strana valuta pretvori u rublje, a tvrtkama će trebati dva bankovna računa da to omoguće – po jedan za svaku valutu. Rusija je prošlog mjeseca prekinula opskrbu plinom Bugarskoj i Poljskoj nakon što su odbili ispuniti njezin zahtjev za plaćanjem u rubljima.

U smjernicama Komisije stoji da bi tvrtke trebale dati “jasnu izjavu” da kada plaćaju eure ili dolare, smatraju da su svoje obveze prema postojećim ugovorima ispunjene. Treba razumjeti da “takva plaćanja u toj valuti definitivno oslobađaju gospodarskog subjekta od obveza plaćanja prema tim ugovorima, bez ikakvih daljnjih radnji s njihove strane u pogledu plaćanja”, navodi se. Prekidanjem svojih obveza nakon što deponira eure ili dolare, tvrtka bi mogla izbjeći sudjelovanje u poslovanju s ruskom središnjom bankom, koja je pod sankcijama, a koja bi mogla biti uključena u pretvaranje eura u rublje.

Francuski Engie razgovara s Gazpromom o promjeni sheme plaćanja ruskog plina

Komentari

komentar
You may also like