Europska unija tvrdi da je spremna natjerati Rusiju da plati ‘visoku cijenu’ za aneksiju ukrajinskih regija

Europska unija spremna je natjerati Kremlj da plati “visoku cijenu” za najnoviju eskalaciju sukoba u Ukrajini objavom aneksije četiriju regija, izjavio je u četvrtak dužnosnik EU-a, prenosi Anadolu Agency.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Moskva ranije u četvrtak objavila da će službeno pripojiti ukrajinske regije Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižju.

Europska unija “neće prihvatiti ove lažne referendume koje Rusija organizira u Ukrajini i nikada neće prihvatiti bilo kakvu aneksiju teritorija ili bilo koje zemlje od strane Rusije”, izjavila je Dana Spinant, zamjenica glavnog glasnogovornika Europske komisije, na dnevnoj konferenciji za novinare. Osvrćući se na nedavnu objavu visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella o osmom paketu sankcija protiv Rusije, ustvrdila je da je EU “spremna natjerati Kremlj da (plati) visoku cijenu za ovu novu eskalaciju”.

Europska unija također je zatražila od zemalja UN-a da slijede njezin primjer i ne priznaju ovu “nezakonitu” aneksiju, “dok Rusija napreduje od svoje eskalacije do stvarnog otimanja teritorija od Ukrajine”, dodao je Peter Stano, glavni glasnogovornik za vanjske poslove.

Posljednji nacrt sankcija EU-a dodao bi nove unose na popis pojedinačnih sankcija, ciljajući na one koji su odgovorni za nedavno najavljenu vojnu mobilizaciju više od 300 000 ruskih građana i održavanje referenduma u ukrajinskim regijama. U utorak su ukrajinske separatističke regije Doneck i Luhansk i dijelovi Zaporižje i Hersona pod kontrolom Rusije završili petodnevne referendume o pripajanju Rusiji.

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u veljači, sankcije EU-a bile su usmjerene, između ostalih, na ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zabranile su trgovinu određenom robom s Rusijom i isključile ruske i bjeloruske banke iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT.





Sporazumi o ulasku novih teritorija u sastav Rusije bit će potpisani sutra

 





 

Komentari

komentar

You may also like