Europska unija ublažava sankcije za ruski ugljen

Europska komisija ažurirala je u srijedu svoju direktivu o uvođenju gospodarskih sankcija Rusiji, prenosi Anadolu Agency.

Europska unija izjavila je da sankcije na ruski ugljen neće spriječiti isporuke ugljena iz Rusije u treće zemlje. Prethodna direktiva Europske komisije nije dopuštala europskim tvrtkama da sudjeluju u isporuci proizvoda poput ugljena iz Rusije u zemlje izvan EU-a. Europska unija potvrdila je da će nova direktiva dopustiti europskim tvrtkama transport ugljena iz Rusije u druge zemlje, dok se mogu ponuditi usluge poput financiranja i osiguranja.

Nova direktiva također propisuje da sankcije Europske unije neće utjecati na prehrambenu i energetsku sigurnost drugih zemalja. Posljedično, prijenos robe s prethodnog popisa sankcija, poput gnojiva, stočne hrane, drva, cementa i ugljena, sada je dopušten trećim zemljama.

Europska unija u travnju je usvojila peti paket sankcija kojim se zabranjuje kupnja, uvoz ili isporuka ugljena iz Rusije. Paket sankcija stupio je na snagu u kolovozu nakon završetka prijelaznog razdoblja.

Medij: Navala na ugljen! Energetska kriza pokreće globalnu potragu za gorivom koje zagađuje okoliš





 

Komentari

komentar





You may also like