Europska unija usvojila skup pravila za regulaciju kriptoimovine

Kriptovalute kao značajan faktor u geopolitici utječu na upravljanje financijskim sustavima i oblikovanje međunarodnih odnosa. Njihov globalni utjecaj i potencijal za izbjegavanje tradicionalnih financijskih institucija čine regulaciju kriptovaluta sve važnijom za vlade širom svijeta.

Države Europske unije u utorak su dale konačan pristanak na prvi ikad sveobuhvatni skup pravila za regulaciju kriptoimovine, stvarajući pritisak na zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država da se prilagode, izvještava Reuters.

Na sastanku ministara financija EU-a u Bruxellesu odobrena su pravila koja su bila usuglašena s Europskim parlamentom, koji je dao svoje odobrenje u travnju. Očekuje se da će pravila biti uvedena od 2024. godine.

Regulacija kriptoimovine postala je hitnija za regulatore nakon kolapsa kriptoburze FTX. “Nedavni događaji potvrdili su hitnu potrebu za nametanjem pravila koja će bolje zaštititi Europljane koji su uložili u ove imovine, te spriječiti zloupotrebu kripto industrije u svrhe pranja novca i financiranja terorizma”, rekla je Elisabeth Svantesson, ministrica financija Švedske, koja trenutno predsjeda Europskom unijom

Pravila zahtijevaju od tvrtki koje žele izdavati, trgovati i čuvati kriptoimovinu, tokenizirane imovine i stablecoine na području EU-a da pribave licencu. Ministri su poduzeli korake za borbu protiv utaje poreza i korištenja transfera kriptoimovine za pranje novca, čineći transakcije lakšim za praćenje. Dogovoreno je da od siječnja 2026. godine pružatelji usluga moraju dobiti ime pošiljatelja i primatelja kriptoimovine, bez obzira na iznos koji se prenosi.

Također je postignut dogovor o izmjeni pravila suradnje članica u oporezivanju kako bi obuhvatili transakcije u kriptoimovini te o razmjeni informacija o unaprijed dogovorenim poreznim odlukama za najbogatije pojedince.





Tvrtke za kriptoimovinu poručuju da žele sigurnost u regulaciji, čime vrše pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU-a, te na regulatore da izrade globalne norme za aktivnosti preko granica.

Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo fazni pristup, počevši sa stablecoinima i šireći se na neobvezane kriptoimovine kasnije, ali ne postoji čvrst vremenski okvir.

SAD se usredotočio na korištenje postojećih pravila o vrijednosnim papirima za provedbu akcija u sektoru dok odlučuju o tome treba li uvesti posebna nova pravila i tko bi ih trebao primjenjivati. Hester Peirce, jedna od povjerenika američkog regulatora derivata CFTC, rekla je prošlog tjedna da se nekoliko saveznih i državnih tijela pokušava snaći koju bi nadzornu ulogu mogli igrati u kripto sektoru.





Komentari

komentar

You may also like