Europska unija zabrinuta zbog turskih veza s Rusijom

Europska unija je zabrinuta što Turska održava bliske veze s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini i strogim sankcijama zapada protiv Moskve. Sve dublje gospodarske veze između Turske i Rusije su “razlog za veliku zabrinutost”, rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u pismu Europskom parlamentu, objavila je danas njemačka medijska grupa Funke.

Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se “ne pridružuje restriktivnim mjerama protiv Rusije”, koje je uvela Unija, stoji u pismu. Borrell je istaknuo da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korištene i u civilne i u vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrell.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava razgovarati s ruskim i ukrajinskim kolegama u nedjelju kako bi raspravio “jačanje” sporazuma Ujedinjenih naroda o slobodnom crnomorskom koridoru za žito.

Do telefonskih poziva s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih uz srpanjski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska. Sporazum, nedavno produžen do sredine ožujka, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.

Komentari

komentar





You may also like