Europske zemlje nastavljaju bilježiti rekordno visoke stope inflacije

Usred tekuće energetske krize povezane s ratom Rusije i Ukrajine, europske zemlje nastavljaju bilježiti rekordno visoke stope inflacije, javlja Anadolu.

Češka je u utorak objavila godišnju stopu inflacije od 18 posto za rujan, što je najviša razina svih vremena. Statistička uprava zemlje rekla je da je porast inflacije proizašao iz cijena energije i goriva koje su prošlog mjeseca bile gotovo 50% više u odnosu na prošlu godinu.

U Danskoj je godišnja stopa inflacije dosegla dvoznamenkastu stopu u rujnu prvi put od 1982. godine, prema službenim podacima objavljenim u ponedjeljak. U kolovozu je stopa inflacije u zemlji iznosila 8,9 posto.

Godišnja inflacija u Grčkoj prošlog je mjeseca iznosila 12 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 1993. godine, pokazali su podaci iz zemlje u ponedjeljak.

Podaci iz Latvije u ponedjeljak su pokazali da je godišnja inflacija u rujnu iznosila 22,2%, što je još jedna rekordno visoka razina.

Mađarska je u utorak također objavila podatke o inflaciji za taj mjesec, pokazujući rekordnu godišnju stopu od 20,1%. U Mađarskoj su u rujnu na godišnjoj razini cijene energije porasle za 62,1 posto, dok je inflacija hrane iznosila 35,2 posto.





Inflacija u eurozoni također je dosegla dvoznamenkastu razinu i novi rekord u rujnu od 10%. Cijene energije, porasle za 40,8%, bile su najveći pokretač inflacije u rujnu u eurozoni.

Z. Meter: EU u društvu “Trećeg svijeta”. Inflacija veća nego u Meksiku





 

Komentari

komentar

You may also like