Europske zemlje smanjile potrošnju plina u jeku energetske krize

Europske zemlje smanjile su potrošnju plina u razdoblju od kolovoza do siječnja zbog manje potrošnje kućanstava uslijed neuobičajeno toplog vremena, visokih troškova za industriju koje su prouzročile manju proizvodnju i vladinih mjera, izvještava Reuters.

Ukupna potrošnja plina u Europskoj uniji pala je za 19,3 posto u razdoblju od kolovoza prošle godine do siječnja u usporedbi s petogodišnjim prosjekom u istom razdoblju, objavio je u utorak Eurostat.

Rusija, prethodno glavni dobavljač, drastično je smanjila isporuke plina europskim zemljama u mjesecima nakon invazije na Ukrajinu. To je prouzročilo rekordno visoke cijene plina u Europi. Manja potrošnja plina pomogla je zemljama EU-a, a zalihe su pred kraj zime neuobičajeno pune. Cijene europskog plina padaju od prosinca, ali su svejedno više nego prethodnih godina.

Čini se da će zemlje EU-a uspjeti ostvariti svoj cilj dobrovoljnog smanjenja potražnje za plinom za 15 posto u razdoblju od kolovoza do ožujka, što je jedna od brojnih izvanrednih mjera koje su Bruxelles i vlade članica EU-a uvodile kako bi sačuvale plin i zamijenile Rusiju alternativnim dobavljačima. Analitičari kažu da se još uvijek ne može konkretno reći što je dovelo do smanjene potražnje u određenim sektorima, ali topliji zimski mjeseci i smanjenje industrijske proizvodnje zbog visokih cijena jedni su od uzroka.

Medij: Putin je izgubio plinski rat protiv Njemačke





Komentari

komentar

You may also like