Europske zemlje traže dodatna sredstava za smještaj ukrajinskih izbjeglica

Deset država članica EU zatražilo je od Europske komisije dodatna sredstva i fleksibilnija pravila potrošnje za rješavanje dolaska ukrajinskih izbjeglica, navodi se u zajedničkom priopćenju objavljenom u utorak. Priopćenje koje su potpisali ministri zaduženi za financije ili fondove EU-a iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, objavio je Politico.

Ministri tvrde da se EU suočava s “izazovom bez presedana” zbog rata u Ukrajini, ali je njegov “negativan učinak asimetričan” i “nekoliko učinaka, posebno humanitarnih, posebno su i nerazmjerno ozbiljni u dolje potpisanim državama članicama”, izvještava Anadolu Agency. Tvrde da je u njihove zemlje stiglo preko 5,3 milijuna Ukrajinaca, a gotovo polovica su djeca, što uz “već visoku inflaciju i troškove energije” koje je pogoršao rat, predstavlja veliki teret za njihov sustav socijalne sigurnosti. Upozorili su da je “većina ukrajinskih radnika napustila naše zemlje kako bi se borila za suverenitet svoje zemlje. Nedostatak radne snage je već postao evidentan, posebice u građevinskom i prometnom sektoru.”

U priopćenju se pozdravlja već usvojena proračunska pomoć, ali se od Europske komisije traži da iznese dodatne prijedloge za jačanje potpore EU-a izbjeglicama i njihovim domaćinima. Potpisnici posebno traže od izvršnog tijela EU-a da dopusti korištenje više preostalih sredstava iz financijskog razdoblja 2014.-2020. te da omogući veću fleksibilnost proračuna i lakša pravila u njihovom trošenju. Oni također predlažu da se “stvori neobavezna rezerva do 5%” u kohezijskim fondovima namijenjena svakoj zemlji za tekući proračunski ciklus 2021.-2027. koja se može koristiti “bez dodatne birokracije” za rješavanje “izravnih i neizravnih posljedica rata”. Države članice Europske unije primile su prošlog tjedna ukupno 3,5 milijardi eura iz proračuna EU-a za upravljanje dolaskom ukrajinskih izbjeglica kao predfinanciranje iz programa oporavka nakon pandemije.

Zemlje EU-a u susjedstvu Ukrajine, koje su ugostile najviše izbjeglica nakon što je 24. veljače započeo ruski rat, najveći su korisnici proračunskog transfera. Poljska je dobila više od 562 milijuna eura, dok su Rumunjska i Mađarska dobile 450 milijuna eura, odnosno 300 milijuna eura. Češka i Slovačka potpomognute su s 284 milijuna eura, odnosno 209 milijuna eura.

Prema direktivi Europske unije o privremenoj zaštiti raseljenih osoba, ukrajinski državljani, članovi njihovih obitelji i stanovnici te zemlje imaju pravo na zaštitu u bilo kojoj državi članici EU-a. Program zaštite daje pravo na rad, boravak, obrazovanje, socijalne dodatke i liječničku pomoć na najmanje godinu dana s mogućim produljenjem za dvije godine.

Komentari

komentar





You may also like