Europske zemlje traže od Izraela prekid gradnje naselja na Zapadnoj obali

Četrnaest europskih zemalja u petak je izrazilo “duboku zabrinutost” odlukom Izraela da izgradi preko 4000 novih stambenih objekata za židovske doseljenike na okupiranim palestinskim područjima, izvijestilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Pozivamo izraelske vlasti da povuku tu odluku”, navedeno je u zajedničkom priopćenju Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Irske, Grčke, Luksemburga i Malte.

Izrael je odobrio izgradnju naselja za području Zapadne obale čime je nastavio dosadašnju praksu protivnu međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda. “Nova će naselja postati dodatna prepreka rješenju o uspostavi dviju država. Izraelska naselja su jasna povreda međunarodnog prava i opstruiranje uspostavljanja pravednog i čvrstog mira između Izraelaca i Palestinaca”, stoji u priopćenju 14 zemalja. “Ova odluka o gradnji naselja, kao i rušenju palestinskih domova i izbacivanju ljudi iz kuća, utječe na palestinsko stanovništvo u istočnom Jeruzalemu i području C, te direktno prijeti održivosti rješenja o uspostavi buduće države Palestine”, navodi se u priopćenju.

Europske države pozvale su Izrael i da odustane od planiranog rušenja palestinskih objekata i iseljavanja Palestinaca iz kuća, “posebno u Masafer Yatti”, području oko grada Hebrona.

Podsjećamo, novinarka Al Jazeere poginula je nedavno u pucnjavi izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je katarski informativni kanal, no vojska kaže da su je možda pogodili Palestinci boreći se s vojnicima. Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je njezinu smrt te reklo da je drugi reporter, Ali Samodi, ranjen.

Komentari

komentar
You may also like