Europski parlament odobrio novi sustav nadzora osoba koji ulaze u Schengensku zonu

Europarlament je u srijedu, 25. listopada, odobrio projekt novih mjera sustava automatske registracije ulaska i izlaska u Schengensku zonu građana iz trećih zemalja, kao i izdavanja zabrane za ulazak u istu.

Radi se o zakonskoj inicijativi koje je Europarlamentu poslala Europska komisija, za koju je danas glasovalo 477 zastupnika EU parlamenta, a protiv je bilo njih 139.

Sustavom „ulaz-izlaz“ namjerava se skeniranje putovnica građana trećih država, koji se trenutačno samo pečatiraju na graničnim prijelazima Schengenske zone.

Taj će se sustav odnositi na strance koji ulaze u Schengensku zonu temeljem viza, kao i građane država koje s EU imaju sklopljen sporazum o bezviznom sustavu za kratkotrajni boravak do 90 dana ili do 6 mjeseci. U sustavu će se pohranjivati biometrijski podatci, kao i dokumentacija o propusnim dokumentima kojima se putnici koriste. Rok čuvanja tih podataka ograničen je na tri godine, a za strance koji imaju boravište u zemljama Schengenske zone – na pet godina.

Europska unija ovim izmjenama očekuje na samo jačanje unutarnje sigurnosti i borbe protiv terorizma, već i skraćenje vremena pri  prolasku graničnih kontrola. Njime se također osigurava javljanje stranaca kojima je istekao rok boravka u Schengenskoj zoni. Ove mjere sada još mora odobriti Vijeće EU.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like