Europski parlament poziva Tursku da prizna genocid nad Armencima. Oštar odgovor Ankare

Europski parlament (EP) odobrio je jučer izvješće o odnosima između EU-a i Turske u kojem je pozvao zemlju da prizna armenski genocid u Osmanskom carstvu početkom 20. stoljeća, priopćio je EP.

Članovi Europskog parlamenta u izvješću o Turskoj za razdoblje 2019.-2020., osuđuju napade turske vlade na temeljne slobode i ljudska prava i preporučuju Bruxellesu obustavu pregovora o turskom pristupanju EU. Izvješće je usvojeno sa 480 glasova za, 64 protiv i 150 suzdržanih. Stavak “6” izvješća, koji preporučuje obustavu pregovora s ciljem pristupanja Turske EU, odobren je s još većom razlikom glasova: 520 glasova za, 72 protiv i 64 suzdržana.

Zastupnici su zabrinuti zbog turske “neprijateljske vanjske politike”, uključujući i prema Grčkoj i Cipru, kao i zbog njezinog sudjelovanja u sukobima u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, što je u suprotnosti s prioritetima EU, navodi se u izvješću.

“Zastupnici također ponavljaju svoj poziv Turskoj da prizna armenski genocid, što će utrti put istinskom pomirenju između turskog i armenskog naroda”, objavio je EP.

Sam EP parlament priznao je genocid nad Armencima 1987. godine.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ovo  izvješće Europskog parlamenta i nazvalo ga je “jednostranim i nikako objektivnim“, izvijestio je u četvrtak medij Hürriyet Daily News.





“Ovo jednostrano i nipošto objektivno izvješće, usvojeno u vrijeme kada se ulažu napori za oživljavanje odnosa između Turske i Europske unije na temelju perspektive članstva u EU u okviru pozitivne agende, neprihvatljivo je”, navodi tursko MVP.

Prema turskoj strani, ova odluka EP „ne uključuje samo lažne tvrdnje o ljudskim pravima, demokraciji, vladavini zakona, našem državnom sustavu i političkim strankama, te gleda na učinkovitu, …, humanitarnu i poduzetnu vanjsku politiku Turske kao na prijetnju, ali također odražava potpuno nepravedne i pristrane argumente Grka i ciparskih Grka o pitanjima Egejskog mora, istočnog Sredozemlja i Cipra, te podupire jednostrane i nedosljedne armenske izvještaje o događajima iz 1915.”.

„Vjerujemo da jezik u izvješću … odražava nedostatak vizije i pokušaj odstupanja od načela pacta sunt servanda (ugovori se moraju poštivati, op.GN). Institucije EU-a i članice EP-a dobro znaju kako stagnacija u pregovorima o pristupanju Turske EU nije posljedica nedostatka volje Turske za reformom ili bilo kakvih nedostataka u prihvaćanju postignuća EU-a, već činjenice da su određeni krugovi koristili proces članstva kao priliku za (pribavljanje) političke koristi protiv Turske od samog početka ovog procesa”, zaključilo je Ministarstvo vanjskih poslova.





 

Komentari

komentar

You may also like