Europski parlament traži od Poljske da odustane od daljnje restrikcije pobačaja

Europski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom poziva Poljsku da odustane od daljnjih restrikcija pobačaja. Za usvajanje rezolucije glasalo je 455 zastupnika, dok ih je 145 bilo protiv, a 71 je zastupnik bio suzdržan. Krajem listopada poljski je ustavni sud presudio da su protuustavni pobačaji koji se vrše zbog deformacije fetusa. U Poljskoj je prethodno bio zabranjen pobačaj, osim u slučajevima deformacije fetusa te u slučaju silovanja ili incesta.

U rezoluciji se navodi da “svake godine do 200 000 žena prekine trudnoću u Poljskoj i da su prisiljene na ilegalni pobačaj, uglavnom oslanjajući se na pilule za medicinski pobačaj bez potrebnog stručnog liječničkog nadzora i savjeta” te da presuda poljskog ustavnog suda “predstavlja novi napad na vladavinu prava i temeljna prava i još jedan od brojnih pokušaja ograničavanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Poljskoj tijekom posljednjih godina”.

Parlament “snažno osuđuje presudu Ustavnog suda i nazadovanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u Poljskoj i potvrđuje da se presudom ugrožavaju zdravlje i životi žena”, navodi se u rezoluciji.

Za usvajanje rezolucije glasala je većina zastupnika Europske pučke stranke (EPP), gotovi svi zastupnici S&D-a (socijaldemokrati), kluba Obnovimo Europu (liberali) i zeleni, dok je samo jedan zastupnik krajnje lijevog kluba GUE/NGL bio protiv.

Protiv rezolucije glasala je većina zastupnika krajnje desnog kluba zastupnika Identitet i demokracija (ID), većina zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (među njima i Ruža Tomašić) te manji dio EPP-a, među kojima su i svi zastupnici HDZ-a (Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Karlo Ressler i Željana Zovko).

Zastupnici SDP-a (Biljana Borzan, Predrag Matić, Tonino Picula i Romana Jerković) glasali su za usvajanje rezolucije, kao i IDS-ov Valter Flego (član kluba zastupnika Obnovimo Europu).





Neovisni hrvatski eurozastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su suzdržani, kao i dio Europskih konzervativaca i reformista, ID-a i EPP-a. Suzdržana su bila i tri zastupnika kluba Obnovimo europu, dva socijaldemokrata te jedan zeleni zastupnik.

Komentari

komentar





You may also like