Europski parlament za predsjednicu bira konzervativku Robertu Metsolu

Parlament Europske unije s 705 zastupnika danas je izabralo maltešku konzervativku Robertu Metsolu za svoju novu predsjednicu. Metsola je obnašala dužnost predsjednice od prošlog utorka i smrti svog prethodnika Davida Sassolija, kojemu je bila potpredsjednica. Izabrana je čvrstom većinom od 458 od 616 glasačkih listića, prenosi DW.

Vrijeme izbora nije imalo nikakve veze sa Sassolijevom smrću. Ionako je trebao otići krajem siječnja nakon dvije i pol godine na toj dužnosti, prema dogovoru o podjeli vlasti.

Tko je nova predsjednica?

S 43 godine Metsola je najmlađa osoba u povijesti zakonodavnog tijela koja obnaša tu funkciju i prva žena u 20 godina. Ona dolazi iz frakcije unutar EU parlamenta, Europske pučke stranke (EPP), dok je prethodnik Sassoli bio član političke skupine lijevog centra Socijalisti i demokrati (S&D).

Majka je četvero djece, a njezino snažno protivljenje pobačaju bila je točka prijepora s opozicijom. Zastupnica je u Europskom parlamentu od 2013. Kao članica Nacionalističke stranke, aktivna je od mladosti jer je kao studentica vodila kampanju da Malta postane članica EU. Kao predsjednica Europskog parlamenta, usmjeravati će aktivnosti na plenarnim sjednicama parlamenta te održavati red tijekom sjednica. Predsjednica će i davati riječ govornicima, potpisivati zakone i govoriti na otvaranjima sastanka EU. Zeleni, ljevica i nacionalističko-konzervativne europske stranke i reformističke frakcije također su predstavile kandidate. Međutim, Metsola se i ranije doživljavala kao favoritkinja. Parlament je imao samo dvije prethodne predsjednice od početka 1979: Simone Veil i Nicole Fontaine, obje Francuskinje.

Smrt prethodnog predsjednika

Sassoli je preminuo u 65. godini nakon nekoliko mjeseci lošeg zdravlja. Bio je član skupštine EU-a više od 10 godina, nakon što je prešao iz novinarstva u politiku s Demokratskom strankom lijevog centra. Neočekivano je izabran 2019. uz potporu dviju velikih političkih grupacija: S&D-a i EPP-a, kao i liberalnih članova. Sassoli i skupine postigli su dogovor da on preda to mjesto nekome iz EPP-a na pola svog mandata. Parlament je jučer odao počast Sassoliju na plenarnoj sjednici u francuskom gradu Strasbourgu, a kolege parlamentarci su održali minutu šutnje. Italija mu je organizirala državni sprovod u Rimu.

Komentari

komentar





You may also like