Europski parlament zgrožen nakon što je bugarski zastupnik pokazao nacistički pozdrav

Nacionalistički europarlamentarac iz Bugarske optužen je da je u srijedu demonstrirao nacistički pozdrav unutar raspravne komore Europskog parlamenta u Strasbourgu, u Francuskoj, nakon što je ukorio nedavnu odluku najvišeg suda EU-a da dopusti rezanje sredstava Poljskoj i Mađarskoj.

Tvrdi da je incident bio “nesporazum”. Dok je izlazio iz dvorane, Angel Dzhambazki iz bugarske stranke VMRO nakratko se zaustavio, okrenuo prema govorničkom podiju i ispružio desnu ruku na način koji sliči nacističkom pozdravu. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola osudila je tu gestu na Twitteru. “To vrijeđa mene i sve ostale u Europi”, napisala je. “Ta gesta je iz najmračnijeg poglavlja naše povijesti i mora ostati tamo.” Francuski ministar europskih poslova Clement Beaune nazvao je Dzambazkijevo ponašanje “skandaloznim i nečuvenim”. Incident se dogodio kada su zastupnici Europskog parlamenta reagirali odluku Europskog suda pravde, koji je u srijedu potvrdio da Bruxelles može smanjiti sredstva Poljskoj i Mađarskoj ukoliko se ne pokoravaju pravnim načelima EU. Dvije zemlje s konzervativnim vladama Europska unija je optužila za kršenje vladavine prava.

U svom govoru, Dzhambazki je odbacio presudu Europskog suda pravde kao “odvratnu”. “Ne postoji razumna osoba koja misli da Mađarska i Poljska nemaju funkcionalnu vladavinu prava”, rekao je bugarski europarlamentarac. “Umjesto toga koristite vladavinu prava kao bič protiv nacionalnih država koje prezirete. Živjele europske nacionalne države!”.

Dzhambazki je kasnije rekao za Euronews da je negodovanje bio “jednostavan slučaj teškog nesporazuma”. Medij je prenio i pismo koje je Dzhambazki napisao kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu, objašnjavajući da se želio ispričati zbog jezika koji je koristio u svom govoru dok je “ponizno mahnuo stolici”. “Zamislite moje iznenađenje kada sam vidio posljedicu mog mahanja i bio optužen da sam pokazao nacistički pozdrav”, napisao je. “Ispričavam se ako je moje nevino mahanje nekoga uvrijedio.” Europski parlament je već 2015. kaznio Janusza Korwin-Mikkea iz Poljske i Gianlucu Buonanna iz Italije sa 3060 eura i suspendirao ih na 10 dana zbog nacističkih pozdrava unutar dvorane u odvojenim prilikama. Tada je povod bio sličan. Obojica političara optužili su EU za miješanje u pitanja država članica.

Komentari

komentar





You may also like