Europski parlament usvojio rezoluciju o prestanku prijelaza na ljetno vrijeme članica EU

Europski parlament usvojio je rezoluciju, kojom se Europska komisija poziva na odbacivanje prakse prijelaza na ljetno i zimsko vrijeme za članice EU.

Europarlamentarci su tijekom zasjedanja u Strasbourgu proveli raspravu o tom pitanju, a usvojena rezolucija temelji se na brojnim znanstvenim istraživanjima koja nisu dokazala bilo kakve pozitivne učinke prakse prijelaza na ljetno, ali su, zato, ukazala na negativne učinke po zdravlje ljudi, seoskih domaćinstava i sigurnosti prometa.

Parlamentarci su pozvali EK na ozbiljnu „procjenu mijera ljetnog vremena“, odlučivši pri tom očuvati jedinstveni put na razini EU.

Međutim, za ukidanje ove prakse unutar EU trenutačno se javno zalaže samo jedna zemlja-članica, Finska.

U studenom 2017.g. finski parlament bio je primoran odbaciti građansku inicijativu o promjeni vremena, budući da se to pitanje mora riješavati na razini EU. Ministrica prometa i veza te zemlje, Anne Berner, tada je obećala zastupnicima to pitanje službeno iznijeti na raspravu zemljama članicama EU.

U EU prijelaz na zimsko i ljetnje vrijeme jamči direktiva Europskog parlamenta i Vijeća Europe 2000/84/EG. Njom se određuje početak i kraj ljetnog vremena za sve države EU, prema kojem ono počinje posljednje nedjelje mjeseca ožujka i traje do posljednje nedjelje listopada. Valjanost direktive, koje se pridržavaju sve članice EU i niz zemalja izvan nje, potvrđuje se svakih pet godina. Rasprava o učinkovitosti te odluke traje od početka primjene, a krajem XX. stoljeća postalo je izvjesno kako je ekonomski učinak od njihove primjene neznatan. Većina država Azije, Afrike i Južne Amerike ukinule su prijelaz na ljetno vrijeme, a on se očuvao jedino u Europi i Sjevernoj Americi.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like