Europski proizvođači automobila o opasnim posljedicama Brexita bez sporazuma

Proizvođači automobila iz Europe upozorili su na teške posljedice koje po njihov sektor može imati izlaz Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

O tome, u ponedjeljak, 23. rujna, piše američki Bloomberg i citira riječi v.d. predsjednika britanskog Udruženja proizvođača i prodavača automobila (SMMT) Mike Hawesa: „Brexit bez sporazuma imat će brz i razarajući učinak na sektor, podrivajući konkurentnost i nanoseći nepovratne ozbiljne štete.“ Više od 20 trgovačkih grupa u čitavoj regiji priključilo se pozivima za sprječavanje „tvrdog“ Brexita.

Tijekom niza desetljeća europski proizvođači automobila razvijali su prodajne lance, koji ovise o slobodnom kretanju roba i usluga po čitavoj (europskoj) regiji. Kršenje slobode trgovine narušilo bi takve operativne modele. Svaka minuta zaustavljene proizvodnje samo u Velikoj Britaniji koštala bi oko 50 tisuća funti (62,5 tisuća dolara), izračunale su spomenute trgovačke grupe.

Ako Velika Britanija iziđe iz EU bez sporazuma, britanski proizvođači više neće sudjelovati u trgovinskim poslovima EU i izgubit će preferencijalne sporazume s 30 zemalja, uključno i Tursku, Južnu Afriku, Japan i Južnu Koreju.

Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji u srpnju je pala 14. mjesec za redom. Radi se o najdužem razdoblju pada od 2001.g. Također je posljednjih mjeseci pala i potražnja za automobilima zbog niza čimbenika, uključno i pada prodaje dizel-automobila u Europi i pada narudžbi u Kini – najvećem svjetskom automobilskom tržištu.

Komentari

komentar





You may also like