Europski proizvođači oružja pokušavaju se prilagoditi ratnoj potražnji

Europski proizvođači oružja pozvali su Europsku uniju da im pomogne u koordinaciji nabave oružja dok pokušavaju povećati proizvodnju kako bi zadovoljili rastuću potražnju za ratom u Ukrajini, javlja Reuters.

Na sastanku uoči okupljanja ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, čelnici obrambenih kompanija rekli su da je njihova industrija, nakon desetljeća mira u Europi, bila usmjerena na to da države EU-a troše manje na obranu umjesto više.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Savez započeo dijalog s industrijom i saveznicima o tome kako povećati proizvodnju i obnoviti zalihe oružja. Rekao je na tiskovnoj konferenciji da će ministri obrane donijeti odluke o povećanju zaliha. Tvrdi da je smanjenje zaliha bila prava stvar za potporu Ukrajini, ali proizvodnja bi se sada trebala povećati kako bi se osigurale vlastite sposobnosti NATO saveznika i nastavila potpora Ukrajini “na duge staze”. Šef NATO-a rekao je kako očekuje da će ministri odlučiti o ambicioznijim ciljevima koji bi industriji osigurali dugoročnu potražnju potrebnu za ulaganje u nove kapacitete i razmatranje zajedničkih kupnji.

Nicolas Chamussy, izvršni direktor francuske obrambene tvrtke Nexter, rekao je da je industrija morala odgovoriti na dramatičan porast potražnje za vojnom opremom u EU, dok su proizvodni kapaciteti dizajnirani za vrijeme mira. Dodao je da u Europi postoji vrlo važna potražnja za topničkim sposobnostima. Nexter dizajnira i proizvodi vojna vozila za francuske i međunarodne oružane snage. Sada je dio francusko-njemačkog KNDS-a, koji je 50% u vlasništvu francuske države, a 50% u obiteljskom vlasništvu Wegmann-Gruppe.

Europska unija do sada je isporučivala opremu i zalihe za ukrajinsku vojsku, uključujući i smrtonosno oružje, za koje je rekla da bi se trebalo koristiti u obrambene svrhe. Prošlog petka čelnici Europske unije složili su se dati više financijske i vojne pomoći Ukrajini. Glavni diplomat Unije, Josep Borrell, rekao je da će se o konkretnim prijedlozima o tome raspravljati ovog mjeseca. Rusija je u ponedjeljak zasula kišom krstarećih projektila prometne ukrajinske gradove u onome što su Sjedinjene Države nazvale “užasnim udarima”, ubijajući civile i onesposobljavajući struju i grijanje u najraširenijim zračnim napadima od početka rata u veljači. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražit će od čelnika skupine G7 da hitno opskrbe Ukrajinu oružjem protuzračne obrane.

“Neposredna posljedica za nas (invazije Ukrajine od strane Rusije) je da se od nas traži da učinimo više, da radimo brže, da isporučujemo bržim tempom i od nas se traži da sve to učinimo sada”, rekao je Eric Beranger, voditelj paneuropskog proizvođača projektila MBDA. Tvrtka je u vlasništvu Airbusa, BAE Systemsa i Leonarda.





Nexterov Chamussy pozvao je čelnike EU-a da izbjegnu ono što je nazvao “refragmentacijom na nacionalnoj razini” u ratom vođenom, užurbanom okruženju, gdje svaka država članica slijedi svoje ciljeve. “Naprotiv, s ovim se izazovom mora suočiti na europskoj razini”, dodao je, pozivajući na jačanje vojnih sposobnosti boljom, učinkovitijom suradnjom. Rukovoditelji su rekli da hitno trebaju više osoblja. Chamussy je pozvao EU da pomogne u uspostavljanju “rezervoara ljudi” i predložio vraćanje onih koji su prijevremeno umirovljeni te traženje stručnjaka u drugim tvrtkama i dvoindustrijskim tvrtkama.

 

Komentari

komentar





You may also like