Europski saveznici od SAD-a traže usporavanje povlačenja iz Afganistana

Europski saveznici traže od SAD-a usporavanje povlačenje snaga iz Afganistana kako bi se i ostalim članicama NATO saveza pružilo više vremena i potpore da napuste tu zemlju, izvijestio je američki medij The Wall Street Journal – WSJ.

Navodi se kako je Washington obećao pružiti logističku potporu svojim saveznicima i partnerima tijekom povlačenja njihovih snaga. Međutim, neke su zemlje izjavile kako neće moći na vrijeme napustiti Afganistan i zatražile su napuštanje američke vojske ne prije 4. srpnja.

Podsjećamo kako je američki predsjednik Joe Biden kao zadnji rok povlačenja svih stranih vojnih snaga iz Afganistana naznačio 11. rujna ove godine, što je simboličan dan, povezan s terorističkim napadom na SAD 2001. g. Međutim, afganistanski radikalni islamistički pokret talibani od SAD-a zahtijevaju ranije povlačenje jer su nezadovoljni američkim nepoštivanjem prošlogodišnjeg sporazuma s talibanima (u vrijeme Trumpove administracije) kojim je kao zadnji rok povlačenja američkih i NATO vojnika bio naznačen 1. svibnja. Talibani traže da se američke snage sada povuku prije srpnja, a da će, u protivnom, Washington snositi odgovornost za moguće napade i sukobe prilikom povlačenja. Više o ovoj temi pisali smo u jučerašnjoj analizi koju možete pročitati na poveznici ispod teksta.

Prema navodima WSJ, neke su države, poglavito Njemačka, zatražile od SAD-a da odgodi povlačenje do 18. srpnja. Američka administracija odgovorila je da bi se povlačenje trupa moglo odgoditi za dva tjedna ili duže kako bi se udovoljilo zahtjevima saveznika.

Još je jedna komplikacija i ta, što je Turska, koja već godinama osigurava sigurnost u zračnoj luci u Kabulu, izvijestila SAD i NATO da također može povući svoje snage. Prema izvorima spomenutog medija, eventualno povlačenje turskih snaga moglo bi potaknuti neke zapadne zemlje na preispitivanje planova za zadržavanje čak i smanjenog diplomatskog kontingenta u zemlji. Jedna od mogućih alternativa osiguranju sigurnosti u zračnoj luci su međunarodni plaćenici, ali, kako medij naglašava, vjerojatno niti oni neće ostati bez vojnih postrojbi koje bi im jamčile zaštitu.

Z. Meter: Američko uredno povlačenje iz Afganistana ili panični bijeg?





 

 





Komentari

komentar

You may also like