Europski sud: Poljska će plaćati kaznu od milijun eura dnevno dok ne popusti

Europski sud pravde odlučio je danas da će Poljska plaćati kaznu od milijun eura dnevno zbog ignoriranja presude EU kojom se traži suspenzija stegovnog vijeća Vrhovnog suda te zemlje, prenosi DW. Naime, poljski sud je odlučio da se neke smjernice pravnog poretka EU i ugovora EU ne odnose na Poljsku, te da Poljska ima pravo na djelomični pravi suverenitet.

To je kazna Varšavi zbog ignoriranja presude EU-a o reformi pravosuđa u Varšavi. ECJ je u priopćenju za javnost naveo da je novčana kazna “nužna kako bi se izbjegla ozbiljna i nepopravljiva šteta pravnom poretku Europske unije i vrijednostima na kojima se ta Unija temelji, a posebice vladavini prava”. ” Europska komisija je 9. rujna zatražila nametanje “financijskih kazni” nakon što Poljska nije postupila u skladu s presudom iz srpnja. Na Twitteru je zamjenik poljskog ministra pravosuđa Sebastian Kaleta kaznu nazvao “uzurpacijom i ucjenom”.

Ranije ovog mjeseca, poljski je Ustavni sud presudio  da je poljski zakon u nekim slučajevima iznad zakona EU kada postoji sukob između njih. To je izazvalo glasine o izlasku Poljske iz EU, tzv. “Polexitu”, a taj scenarij su opovrgli i iz EU i iz poljske vlade.

Ipak, prošlog je tjedna poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao u Europskom parlamentu da će poljska stegovna komora ipak biti ukinuta, ali nije dao vremenski okvir kada će se to dogoditi. Europski sud pravde ovom dnevnom kaznom, čini se, pokušava ubrzati taj proces. Poljsku su druge zemlje članice EU optužile za nazadovanje kada je riječ o neovisnosti pravosuđa i slobodi tiska. EU tvrdi da je Poljska politizirala pravosuđe postavljanjem sudaca lojalnih vladajućoj stranci Pravo i pravda.

Komentari

komentar
You may also like