Europski sud poništio trgovački sporazum između EU i Maroka zbog Zapadne Sahare

Vrhovni sud Europske unije danas je poništio prijašnju odluku Vijeća EU o sporazumu s Marokom kojim je dogovorena trgovina poljoprivrednih dobara i ribe. Ugovorom je Maroku prvotno dopušteno da izvori proizvode iz Zapadne Sahare, piše DW.

Ova presuda mogla bi naštetiti odnosima EU-a s Marokom, iako je sud rekao da će se dijelovi dogovora iz 2019. zadržati u određenom razdoblju “kako bi se ispunile međunarodne pravne obveze Europske unije””. EU je vodeći trgovački partner Maroka i najveći strani ulagač u tom sjevernoafričkom kraljevstvu.

Slučaj je pred sud donio Polisario Front, pokret koji traži nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka tvrdeći da su sporazumi o povlaštenim tarifama i ribarstvu omogućili Rabatu izvoz robe iz regije bez njihovog odobrenja. Sud je zbilja potvrdio da ugovor krši “pravo na samoodređenje” Zapadne Sahare.

“Sporazum o kojemu je riječ nema za cilj dati prava građanima Zapadne Sahare, već im nametnuti obveze”, navodi se u presudi, ističući kako Vijeće EU, koje predstavlja države članice isprva “nije u dovoljnoj mjeri uzelo u obzir sve relevantne čimbenike koji se odnose na stanje u Zapadnoj Sahari”.

Maroko je pripojio bivšu španjolsku koloniju Zapadna Sahara 1975. godine i vodio rat sa pokretom Polisario do 1991. godine. Optoru iz Zapadne Sahare uvelike je pomagao (i pomaže) Alžir. Službeno nazvanu Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku priznalo je 85 država, ali od toga je njih 43 “zamrznulo” ili povuklo priznanje zbog raznih diplomatskih razloga. Država nije članica UN-a. S druge strane, vlast Maroka nad ovog regijom priznali su jedino iz SAD-a, a Maroko je u zamjenu obnovio diplomatske veze s Izraelom.

Komentari

komentar





You may also like