Europski sud: poslodavci mogu zabraniti nošenje hidžaba na radnom mjestu

Vrhovni europski sud morao je donijeti odluku koja nije laka. S jedne strane, temeljna postavka EU je jednakost i sloboda vjeroispovijesti. Upravo zbog toga je Europska komisija opomenula Mađarsku i Poljsku zbog pristupa LGBT pravima. S druge strane, temeljna, ali neslužbena postavka EU je i profit. Tako je sud trebao odlučiti imaju li poslodavci pravo dati otkaz zaposlenicima koji odbijaju prestati nositi vjerske simbole na radnom mjestu.

U konkretnom slučaju dvije žene iz Njemačke, jedna koja radi u prodaji, a druga u skrbi ljudi s posebnim potrebama, tužile su poslodavce nakon što su dobile otkaz. Poslodavac im je ranije najavio otkaz ako nastave dolaziti na radno mjesto s hidžabom (maramom) preko glave. Hidžab trebaju nositi žene u većini muslimanskih zemalja kao znak skromnosti i pred muškarcima koji nisu dio obitelji.

Europski sud je presudio da poslodavci imaju pravo dati otkaz ukoliko nošenje simbola narušava poslovanje tvrtki koje “moraju prezentirati neutralnu sliku”. U tom slučaju je opravdana i zabrana svih “vizualnih izraza političkih, filozofskih i religijskih uvjerenja” kako bi se izbjegli “društvene nesuglasice” u radu s mušterijama i na radnom mjestu, prenosi Euronews.

Za očekivati je pobune i kritike na odluku suda od djela muslimana koji će presudu doživjeti kao napad na islam.

Komentari

komentar





You may also like