Europski sud pravde obvezao Mađarsku i Slovačku na primanje izbjeglica

Europski sud pravde u Luxembourgu odbacio je tužbu Mađarske i Slovačke o ukidanju kvota za razmještaj izbjeglica pristiglih u Italiju i Grčku.

Odluku o razmještaju 120 tisuća izbjeglica u razne države Europske unije, između ostalih i u Mađarsku i Slovačku, usvojilo je Vijeće EU u ljeto 2015. godine, „kako bi podržalo Grčku i Italiju u nošenju s velikim migrantskim valom“, priopćio je njemački DW.

Izbjeglice, koje su „bez ikakve sumnje trebale međunarodnu pomoć“, namjeravalo se tijekom dvije godine preseliti iz Grčke i Italije u sve države EU.

Podsjećamo: tijekom glasovanja u Vijeću EU 2015.g., Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Češka bile su protiv takve odluke, a Budimpešta i Bratislava podnjele su tužbu na Europskom sudu pravde, uz zahtjev da se takva odluka proglasi nevažećom.

U srpnju ove godine ekspertiza Europskog suda potvrdila je valjanost pravila EU u svezi prijama ilegalnih migranata. U njihovom razmještaju moraju sudjelovati sve članice Europske unije, navodi se u ekspertnoj odluci toga Suda.Prema odluci Vijeća EU, Mađarska je na svom teritoriju morala prihvatiti 1294 migranta ali nije primila niti jednog, dok je Slovačka morala primiti 902 migranta, a primila ih je 16.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like