Europski sud za ljudska prava naredio Rusiji da spriječi pogubljenje Marokanca koji se borio za Ukrajinu

Europski sud za ljudska prava (ECHR) izdao je u četvrtak hitnu naredbu ruskoj vladi da spriječi izvođenje smrtne kazne protiv stranca koji se borio za Ukrajinu, izvještava Anadolu Agency.

Sud je donio presudu prema pravilu 39 Poslovnika suda u slučaju marokanskog državljanina Brahima Saadouna, rekavši da ruska vlada “treba osigurati da smrtna kazna izrečena podnositelju zahtjevane bude izvršena” i “osigurati odgovarajuće uvjete njegovog pritvora i pružiti mu svu potrebnu medicinsku pomoć i lijekove.” Od ruske vlade zatraženo je da dostavi informacije u roku od dva tjedna “kako bi pokazala koje su radnje i mjere poduzele njihove vlasti” kako bi osigurale poštivanje prava Saadouna, stoji u priopćenju ECHR-a. Moskva je ostala obvezna prema članku 34. da ne ometa Saadounova prava, naglasio je sud, ističući da je Veliko vijeće Suda aktivno razmatralo pitanje nadležnosti u kojoj se podnositelj zahtjeva nalazi u pritvoru – u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), otcijepljenoj ukrajinskoj pokrajini.

Saadoun, 21, bivši student na Kijevskom veleučilištu, dobrovoljno se prijavio da se pridruži Oružanim snagama Ukrajine u studenom 2021. i raspoređen je u 36. odvojenu brigadu marinaca u gradu Mariupolju u regiji Donjeck, koja je trenutno pod opsadom ruskih snaga. Dana 13. travnja, Saadounova brigada predala se ruskim snagama. Njega i dvojicu britanskih državljana – Aidena Aslina i Shauna Pinnera – sud DNR-a osudio je 9. lipnja na smrt zbog optužbi za nasilnu oduzimanje vlasti, sudjelovanje u oružanom sukobu kao plaćenika i promicanje obuke u terorističkim aktivnostima.

Ruska državna skupština prošlog je tjedna usvojila prijedlog zakona o izlasku iz ECHR-a koji mora potpisati predsjednik Vladimir Putin kako bi postao zakon.

Iako je Vijeće Europe (COE) protjeralo Rusiju u ožujku nakon što je pokrenula rat u Ukrajini 24. veljače, ECHR će se baviti prijavama usmjerenim protiv Rusije u vezi s navodnim kršenjima Europske konvencije o ljudskim pravima u razdoblju do 16. rujna. Vijeće Europe je neovisna organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu u Francuskoj i uključuje Europski sud za ljudska prava kao jedno od svojih središnjih tijela koje funkcionira na temelju konvencije.

Ovo je treći slučaj ovog tjedna da su se europski suci pozvali na pravilo 39 kako bi spriječili države članice da izvršavaju naloge protiv podnositelja zahtjeva. Sud je odobrio privremene mjere u tri slučaja koji su se odnosili na izbjeglice u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su trebale biti deportirane u Ruandu.





Čelnik DNR-a ne vidi razloga za pomilovanje plaćenika osuđenih na smrt

Komentari

komentar





You may also like