Europski terminali primaju najmanje LNG plina u posljednje 3 godine

U kolovozu će europski terminali, uključujući Tursku, primiti najmanje količine ukapljenog (LNG) plina u posljednje tri godine, a najveći pad pokazuju isporuke američkog ukapljenog plina koji veće cijene postiže na azijskom i južnoameričkom tržištu, navodi Eadaily.

Prema podacima europskih specijaliziranih portala, dobavljači nastavljaju smanjivati ​​izvoz LNG-a u Europu, pa je, tako, u kolovozu on pao na trogodišnji minimum od 141 milijuna kubičnih metara dnevno. Niže količine zabilježene su u rujnu 2018., kada su iznosile 109 milijuna m3 dnevno.

Od 2018. diljem svijeta pokrenuti su novi kapaciteti za proizvodnju ukapljenog plina, a u travnju je u Europu otpremljeno gotovo tri puta više – 321 milijun kubičnih metara nego u kolovozu. Međutim, slobodno tržište diktira i svoja pravila igre.

Zemlje Azije i Južne Amerike spremne su platiti više i preuzimaju glavne zalihe. I dok se na europskim plinskim burzama posljednjih dana plinom trgovalo po neviđenim cijenama i od 550 dolara za tisuću kubičnih metara, u sjeveroistočnoj Aziji one dostižu i 612 USD.

Dobavljači jednostavno ne mogu zadovoljiti svu potražnju, kao rezultat gospodarskog oporavka od posljedica pandemije ali i  vrlo niskih zimskih temperatura koje su se nastavile i u proljeća – što je sve skupa ispraznilo skladišta plina na rekordne razine.

Najveći pad u Europi imaju dobavljači američkog ukapljenog plina. Oni su europske terminale u ožujku i travnju isporučili 3,7 odnosno 3,5 milijardi kubičnih metara LNG-a, ali u srpnju i kolovozu 1,44 milijarde odnosno 1,25 milijardi kubičnih metara, navodi Ronhenergy.





Ukupne isporuke ukapljenog plina Europi od siječnja do kolovoza stime su se manjile za više od 17 milijardi kubičnih metara, što je gotovo polovica količine plina koji nedostaje europskim skladišnim prostorima da bi dosegla prošlogodišnju razinu: 96,5 milijardi kubičnih metara od 25. kolovoza.

Komentari

komentar





You may also like