Europski terminali primaju najmanje LNG plina u posljednje 3 godine

U kolovozu će europski terminali, uključujući Tursku, primiti najmanje količine ukapljenog (LNG) plina u posljednje tri godine, a najveći pad pokazuju isporuke američkog ukapljenog plina koji veće cijene postiže na azijskom i južnoameričkom tržištu, navodi Eadaily.

Prema podacima europskih specijaliziranih portala, dobavljači nastavljaju smanjivati ​​izvoz LNG-a u Europu, pa je, tako, u kolovozu on pao na trogodišnji minimum od 141 milijuna kubičnih metara dnevno. Niže količine zabilježene su u rujnu 2018., kada su iznosile 109 milijuna m3 dnevno.

Od 2018. diljem svijeta pokrenuti su novi kapaciteti za proizvodnju ukapljenog plina, a u travnju je u Europu otpremljeno gotovo tri puta više – 321 milijun kubičnih metara nego u kolovozu. Međutim, slobodno tržište diktira i svoja pravila igre.

Zemlje Azije i Južne Amerike spremne su platiti više i preuzimaju glavne zalihe. I dok se na europskim plinskim burzama posljednjih dana plinom trgovalo po neviđenim cijenama i od 550 dolara za tisuću kubičnih metara, u sjeveroistočnoj Aziji one dostižu i 612 USD.

Dobavljači jednostavno ne mogu zadovoljiti svu potražnju, kao rezultat gospodarskog oporavka od posljedica pandemije ali i  vrlo niskih zimskih