Evakuacija „Bijelih kaciga“ iz Sirije, kao predznak završetka rata i Assadove pobjede

Jučer je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako je Izrael iz jugo-zapadne Sirije evakuirao aktiviste „Bijelih kaciga“ zajedno s njihovim obiteljima na molbu SAD-a, Kanade i europskih država. Izraelski mediji javljaju, kako je tijekom noćne operacije izvlačenja na Golansku visoravan prebačeno oko 800 osoba, odakle su ubrzo preveženi u Jordan. Iz Jordana će biti prebačeni u Kanadu, Veliku Britaniju i Njemačku koje su objavile kako ih žele primiti. Izrael je također naglasio kako se ne miješa u vojne sukobe na sirijskom tlu.

Izraelsku operaciju u ponedjeljak je oštro kritizirao službeni Damask, nazvavši je kriminalnim djelom, koji ukazuje na „istiniti karakter tzv. Bijelih kaciga“, i da SAD, Velika Britanija, Jordan, Njemačka i Kanada pomažući „Bijelim kacigama“ podržavaju terorizam.

Naime, nije tajna kako je Damask od samog početka pojave te organizacije na sirijskom tlu ukazivao da su pojedini njihovi pripadnici, zapravo, članovi različitih terorističkih i radikalnih islamističkih organizacija koje se bore protiv sirijske vlade i da je njihova djelatnost „neprijateljska propaganda“.

Podsjećamo: „Bijele kacige“ osnovane su na prijelazu 2012./2013. g. i u svoj sastav uključivale su oko 3 tisuće osoba – sirijskih volontera. Planetarnu popularnost dobile su se nakon deklariranja svog cilja, koji se sastojao u spašavanju civila iz zona zahvaćenih ratnim sukobom. Organizacija je uživala otovrenu potporu (financijsku potporu, opremu, obuku) Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Njemačke, Japana i SAD-a. Primjerice, američki State Department je prošle godine objavio, kako su „Bijele kacige“ spasile više od 100 tisuća ljudi. Međutim, posve je jasno kako je iza te organizacije stajao konglomerat zemalja koje su bile zainteresirane za svrgavanje Assadove vlade u Damasku i to se ne može osporiti. Izvješća koja su u svijet dolazila od strane aktivista „Bijelih kaciga“ isključivo su se odnosila na „zločine“ sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva prema civilnom stanovništvu, a djelovanja suprotne strane u sirijskom građanskom sukobu i njihovi zločini za njih su bili gotovo nepoznanica. Rusija je još u travnju ove godine optužila „Bijele kacige“ da je „krivotvorila“ dokaze o kemijskom napadu sirijske vojske u gradu Duni, u Istočnoj Guti, tijekom kojeg je navodno poginulo 70 civila. S druge strane, „Bijele kacige“ te su ruske optužbe nazvale „ruskom propagandom“.

U tijeku je završna faza pokrenute široke ofanzive sirijske vojske na jugo-zapadu zemlje, u regijama koje su bile pod nadzorom radikalnih sunitskih organizacija. Regija Deraa, koja graniči s Jordanom, već je gotovo 90% u rukama sirijske vojske, uključno i njezina čitava granica s Jordanom. Regija Al- Suwaida je u potpunosti u rukama sirijske vojske, dok je preko 60% regije El-Quneitra, koja graniči s Izraelom, u rukama vlade u Damasku. U tijeku su operacije sirijske vojske za uspostavu nadzora nad čitavim pobunjeničkim zonama uz granicu s Izraelom i čini se kako su vrlo blizu završetku postavljene zadaće. Ta operacija izaziva zabrinutost Izraela, jer će njezinim završetkom sirijska vojska izbiti na granicu s Izraelom na Golanskoj visoravni. Zaštita Izraela bila je jedna od glavnih tema američko-ruskog samita na vrhu u Helsinkiju, a dvojica vođa, Trump i Putin, dogovorili su se po tom pitanju, a vrlo vjerojatno i o završetku rata u čitavoj Siriji. O tome svjedoče i ove vijesti o izvlačenju „Bijelih kaciga“ iz Sirije, ali i prve zajedničke rusko-francuske humanitarne akcije u Istočnoj Guti, i pored donedavnih čvrstih američkih stavova o zabrani dostavljanja humanitarne pomoći dijelovima Sirije pod nadzorom Assadove vlade za Zapadne zemlje, sve dok je na Assad na čelu države. Očito, u Siriji se puno toga mijenja i sve ukazuje na skori završetak vojnih sukoba i početak pregovora o budućem unutarnjem ustrojstvu te zemlje. Pri čemu Assadovu smjenu više nitko niti ne spominje. On je, zapravo, jedini stvarni pobjednik sirijskog građanskog rata, naravno, uz golemi suport Rusije i Irana.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like