Evakuacija na španjolskom Kanarskom otočju zbog lave i otrovnih plinova iz vulkana

Lava iz vulkana na španjolskim Kanarskim otocima stigla je sinoć do mora nakon što “teče” iz vulkana već 10 dana. Pri tome je uništila nekoliko stotina domova uzrokovala evakuaciju tisuće stanovnika, prenosi CBS News. Lava koja je potekla nakon erupcije vulkana Cumbre Vieja na otoku La Palmi 19. rujna uništila je najmanje 589 zgrada, uglavnom domove na jugozapadnoj strani otoka.

Pare nastala kontaktom lave i mora potencijalno sadržava otrovne plinove, upozoravaju stručnjaci. Područje je evakuirano prije tjedan dana, a lokalne vlasti su čekale da lava dođe do vode. Tokovi lave su nestabilni i promjenjivi. Vlasti su uspostavile sigurnosno područje i ogradile sve u krugu od 3.5 km od istjecanja lave. Također su zatražili od stanovnika u širem području da ostanu u zatvorenim prostorima sa zatvorenim prozorima kako bi izbjegli udisanje plinova.

Nisu zabilježeni smrtni slučajevi niti ozbiljne ozljede zahvaljujući hitnoj evakuaciji više od 6000 ljudi u prvim satima nakon prošlotjedne erupcije. Ekipe za čišćenje pomele su pepeo u glavnom gradu otoka Santa Cruzu, dok su geolozi registrirali još malih potresa koji su tjednima tutnjali ispod vulkana. Zračna luka na La Palmi, važnom turističkom odredištu, zatvorena je zbog ogromnog oblaka pepela za kojeg španjolski Nacionalni geografski institut tvrdi da je dosegao 7 kilometara visine.

Otok La Palma, dom za oko 85 000 ljudi, peti je po veličini među Kanarskim otocima vulkanskog porijekla, arhipelaga na sjeverozapadu Afrike. Otočje se sastoji od 8 otoka. Od 1982. imaju poziciju autonomne zajednice sa svojim parlamentom unutar Španjolske. Gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu i vinovoj lozi.

Komentari

komentar
You may also like