Ukrajinska protuofenziva je vrlo riskantna, tvrdi švicarski vojni stručnjak

Ukrajinske snage navodno su uspostavile položaje na istočnoj strani rijeke Dnjepar na jugu zemlje, što je potaknulo nagađanja da bi to mogao biti rani znak dugo očekivane proljetne protuofenzive. Iako je rijeka strateški važna, ovo nije početak ofenzive, smatra švicarski vojni stručnjak.

Švicarski javni radio SRF razgovarao je s Maurom Mantovanijem, šefom Odjela za strateške studije na Vojnoj akademiji saveznog tehnološkog instituta ETH Zurich. Institut za proučavanje rata, think tank sa sjedištem u Washingtonu, izvijestio je 22. travnja da geolocirane snimke ruskih vojnih blogera pokazuju da su ukrajinske trupe uspostavile uporište u blizini grada Oleškij na istočnoj obali rijeke, zajedno sa “stabilnim linijama opskrbe” za njihove pozicije. Intervju prenosimo u cijelosti.

SRF: Kada će započeti očekivana proljetna ofenziva?

Mauro Mantovani: Sigurno neće početi prije sredine svibnja jer je sezona blata ove godine duža nego inače. Također nema gomilanja trupa koje bi ukazivalo na skoru ofenzivu. Ovo se odnosi na obje strane. Ali politički pritisak raste na Ukrajinu da izvede ovu dugo očekivanu ofenzivu. Međutim, postoji veliki rizik od neuspjeha, posebno s obzirom da su obje strane zaključene na frontovima i tjednima ne ostvaruju pomake.

SRF: Dakle, nema znakova napretka?

M.M: Tako je. Tlo je natopljeno kišom i cestama je teško voziti. Prebacivanje i opskrba trupa na istočnoj obali Dnjepra je jako slabo. Stoga ne možete stvarno vjerovati da će odatle ili cijelom dužinom fronte u sljedećih nekoliko tjedana biti ikakvih opsežnijih pomaka.





SRF: Ako ovaj najnoviji potez nije početak proljetne ofenzive, što stoji iza riječnog prijelaza?

M.M.: Možda je bilo nekoliko iskrcavanja ukrajinskih snaga na istočnoj strani Dnjepra. Ali više se radilo o izviđanju. Možda se radilo i o infiltriranim vojnicima koji bi se trebali pridružili borcima otpora na okupiranim područjima. U svakom slučaju, Ukrajinci još nisu uspostavili stalni mostobran.

SRF: Jesu li spremni za ofenzivu?





M.M.: Općenito, vjerojatno ne, ako pogledate informacije iz nedavno procurjelih podataka u Sjedinjenim Državama. Na primjer, tajni dokumenti potvrdili su da je ukrajinska protuzračna obrana preopterećena i da su zalihe streljiva pri kraju. Javnost je doznala i više o oružju koje je već isporučeno te lokacijama ukrajinske vojske, te lokacijama ruske vojske. To je naravno osjetljiv podatak, pogotovo što se tiče očekivane proljetne ofenzive. Pentagon daje tu malu šansu, jer se pretpostavlja da će se ruska zračna nadmoć na jugu povećati.

SRF: Kakvo je trenutno stanje s gubitcima trupa?

M.M.: Gubitak ljudi i materijala strogo je čuvana tajna s obje strane. Procjene se jako razlikuju. Ne znamo pouzdano kolike su zalihe, što će ruska obrambena industrija proizvoditi sljedećih nekoliko mjeseci i hoće li stići, primjerice, projektili iz Irana ili Sjeverne Koreje, možda čak i iz Kine. Očito da Rusi imaju veće rezerve ljudstva. S druge strane, razina obučenosti ukrajinskih vojnika je viša zbog njihove taktičko-tehničke obuke na Zapadu, te njihove borbene motivacije.

Sve u svemu, vjerojatno možemo reći da je ukupan broj izgubljenih vojnika na obje strane veći od 300 000; odnosno poginulih i ranjenih vojnika. Istodobno, međutim, možemo reći i da su obje strane spremne prihvatiti ove enormne gubitke, koji svakodnevno rastu, za krajnje vojne ciljeve koji ostaju nepromijenjeni. Stoga se ovom ratu, nažalost, ne nazire kraj.

Komentari

komentar

You may also like