Ex-veleposlanik Slovačke u NATO-u: za Zapad mi smo građani drugoga reda

Bivši slovački veleposlanik u NATO savezu, a sadašnji direktor analitičkog centra „Carnegie Europe“ Tomaš Valašek, komentirajući 15. godišnjicu proširenja Europske unije na istok (2004.g.), izjavio je kako se i nakon 15 godina Zapad nastavlja odnositi prema stanovnicima Srednje i Istočne Europe kako prema građanima drugoga reda. Prema njima se Zapad odnosi kao prema „novim“ i ne potpuno „europskim“ zemljama, tvrdi Valašek.

Upravo takav odnos, u kojemu se te zemlje ne shvaća ozbiljno, prema mišljenju Valašeka i jest glavni razlog i „pokretačka snaga za privlačnost populista u Srednjoj Europi“, piše on u svojoj kolumni na portalu Politico. „Dio odgovornosti leži i na vladama, koje su se osjećale komotno u ulozi putnika, a ne vozača“, navodi bivši slovački diplomat. On smatra kako će iskorjenjivanje uzajamnog neuvažavanja biti projekt za iduće generacije.

Podsjećamo: 2004.g. članice Europske unije postale su Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like