Ex-zapovjednik američke vojske: „Ruska agresija na Ukrajinu prijeti i Gruziji“

Bivši zapovjednik američke vojske general Ben Hodges (na naslovnoj foto lijevo) dao je intervju za Gruzijski radio i komentirao novonastalo sigurnosno stanje u Ukrajini.

“Još nije poznato kakve namjere ima Moskva. Činjenica je da su u uvjetima takozvanog prekida vatre od početka godine Rusi ubili više od 20 ukrajinskih vojnika. Također je jasno kako više od 30.000 ruskog vojnog osoblja, uključujući predstavnike kopnenih snaga, zrakoplovstva i mornarice, nastavlja ilegalno okupirati Krim. Tamo su boravili od 2014. godine. Sada je na poluotok stiglo još vojnog osoblja. Tisuće ruskih snaga sada su raspoređene u blizini granica Ukrajine”, izjavio je Hodges.

Prema njegovim riječima, Rusija sve to čini kako bi “zastrašila ukrajinsku vladu i izazvala Zapad“.

“Ovo je demonstracija da Kremlj ne poštuje suverenitet Europske unije, Ukrajine ili Sjedinjenih Država. Ovo je test. Po mom mišljenju, slabost Njemačke i Francuske dovela je do agresije Rusije. Iz povijesti Rusije znamo da slaba pozicija (Njemačke i Francuske) dovodi do agresije Kremlja. Ruska agresija na Ukrajinu, naravno, predstavlja prijetnju i Gruziji, jer ako Kremlj vidi da Zapad neće učiniti ništa da izvede Moskvu pred lice pravde, onda, logično, mogu proširiti svoj utjecaj u Gruziji i Južnom Kavkazu kao cjelini … Dakle, ako želimo sigurno okruženje, moramo se suprotstaviti njima. Moramo pokazati da je ova regija za nas strateški važna”, izjavio je u intervjuu je bivši zapovjednik američke vojske.

 

 





Komentari

komentar

You may also like