Ex zapovjednik američkih snaga u Europi: Rusi neće zauzeti zapad Ukrajine

Bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi (2014.-2017.), general Ben Hodges, dao je intervju za poljski medij Gazeta.pl. na aktualnu temu moguće ruske vojne intervencije u Ukrajini. Iako se radi o umirovljenom američkom časniku, njegovi su stavovi vrijedni pozornosti zbog čega i prenosimo najvažnije dijelove njegovih promišljanja iz istog intervjua.

Najprije treba ukazati kako i Hodges, poput većine zapadnih analitičara i medija danas, ukazuje na rusku spremnost za rat s Ukrajinom, uz dodatak kako konačna odluka o tome u Kremlju još nije donijeta.

Ben Hodges navodi kako NATO vrlo pomno prati stanje, što se vidi iz izjava glavnog tajnika Jensa Stoltenberga. Postoji velika svijest o tome što se događa, kaže dalje, ali i dodaje da je pitanje kako bi Savez mogao reagirati da se Rusija odluči produžiti rat izvan onoga što trenutačno radi u Donbasu. Tvrdi kako rat ipak nije neizbježan, ali da Kremlj za njega ima sve pripremljeno.

Bivši američki visokopozicionirani general dalje navodi  kako bi „za Ukrajince bio uspjeh nanijeti toliko štete Rusima da bi se ovi povukli, ali da bi im za to trebalo jako topništvo, visoko pokretne mehanizirane snage, sposobne brzo reagirati na ruske udare iz raznih smjerova“. Pri tom sa žaljenjem konstatira kako se, iako su ukrajinski vojnici posljednjih godina pokazali veliku hrabrost, nisu pripremili i nisu spremni za manevarski rat, „već da godinama u Donbasu provode samo vrlo statične aktivnosti“.

Hodges navodi kako se „mora imati na umu da ovo ne bi bilo ponavljanje Drugog svjetskog rata, već moderni rat u mnogim dimenzijama. Od kopnenih operacija, preko zračnih napada, do složenih cyber napada kojima je cilj paralizirati ukrajinsku državu“.  „Jedno je sigurno, u takvoj situaciji ne bi bilo moguće svijetu prodati bajku o nekim (ruskim) zelenim ljudima“, aludira general na stanje u Krimu 2014. godine.

Smatra također, s obzirom, kako kaže na mogućnosti i ograničenja ruske vojske poglavito po pitanju logistike, da cijela Ukrajina nije ugrožena, već samo njen istok i jugoistok ali ne i zapad te zemlje.





Strateški cilj Moskve je pokazati Zapadu da je Ukrajina propala država, u koju se ne isplati ulagati i produbljivati ​​integracije, bilo unutar EU ili NATO-a, smatra američki umirovljeni general.

Tvrdi kako NATO i Zapad moraju uplašiti Rusiju od daljnje agresije i uvjeriti Vladimira Putina da će troškovi napada biti previsoki, što je „vrlo težak zadatak“, u kojem će važnu ulogu imati daljnje stroge sankcije, poput odsijecanja Rusije od svjetskih bankarskih sustava.

 





Najveća je važnosti ipak jedinstveni stav NATO-a, SAD-a, Francuske i Njemačke koji sada upozoravaju Kremlj na neprihvatljivost agresije,  navodi Hodges i zaključuje kako bi „SAD također trebale jasnije dati do znanja europskim saveznicima da će ih podržati opskrbom plina ako bude potrebno“.

 

Komentari

komentar

You may also like