ExxonMobil kažnjen zbog kršenja proturuskih sankcija: radi li se o simboličnoj kazni?

Američko Ministarstvo financija jučer je kaznilo najveću privatnu naftnu tvrtku ExxonMobil zbog kršenja proturuskih sankcija, uvedenih zbog stanja u Ukrajini. Kazna iznosi 2 milijuna dolara.

U izjavi Ministarstva financija navedeno je kako se kazna odnosi na potpisivanje osam dokumenata s predsjednikom ruske tvrtke „Rosneft“ Igorom Sechinom, u svibnju 2014. godine, pričemu je ta osoba uključena u spisak američkih sankcija protiv Rusije.
Također, sankcije se odnose i na tvrtke kćeri – ExxonMobil Development Co. i ExxonMobil Oil Corp.

ExxonMobil je kaznu nazvao „fundamentalno nepoštenom“, naglasivši, kako se radilo o potpisivanju dokumenata isključivo s biznis tvrtkom koja nije na spisku američkih sankcija, a ne s njezinim predsjednikom. Američka tvrtka je pritom navela primjer  predsjednika BP-a, američkog državljanina Roberta Dudleya, kojemu je američko Ministarstvo financija dozvolilo sudjelovati na sastancima direktora „Rosnefta“ i sastajanje s Igorom Sechinom jer zasjedanja vijeća direktora nemaju direktnu vezu sa samim Sechinom.

ExxonMobil je u svojoj izjavi od petka najavio pravno osporavanje odluke američkog Ministarstva Financija.

State Department naknadno je izjavio kako bivši čelnik ExxonMobila, a sadašnji državni tajnik Rex Tillerson nema nikakve veze s određivanjem kazne protiv njegove bivše tvrtke.

Inače, Tillerson je u ExxonMobilu radio 40-ak godina, a od 2006.-2016. godine bio je predsjednik vijeća direktora te tvrtke, drugim riječima – njezin glavni čovjek. Krajem 90.-ih godina prošlog stoljeća bio je zadužen za projekte tvrtke u Ruskoj Federaciji, da bi 2011. godine, tada već kao šef tvrtke, s ruskom državnom tvrtkom „Rosneft“ sklopio sporazum o eksploataciji ugljikovodika u vodama ruskog Arktika, a u više navrata pregovore je vodio i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, od kog je 2013. godine dobio ruski orden Prijateljstva – najviše odličje koje od ruske države može dobiti neka inozemna osoba. Dok je bio na čelu ExxonMobila javno se protivio uvođenju proturuskih sankcija.





Što se tiče konkretnog spornog sporazuma iz 2014. g. na koji se poziva američko Ministarstvo financija, radi se o dokumentu kojeg je čelnik „Rosnjefta“ potpisao s predsjednikom tvrtke kćeri američkog partnera ExxonMobil Development Neilom Duffinom, o nastavku partnerstva u projektu „Dalekoistočni LNG“.

Pojedini ruski analitičari kaznu izrečenu američkoj naftnoj tvrtci smatraju simboličnom. Tako doktor ekonomskih znanosti Vladimir Vasilev iz Instituta za SAD i Kanadu u Ruskoj akademiji znanosti, kaže, kako se radi o simboličnom činu jer je zakon jasno na strani ExxonMobila, a kazne se ne mogu primjenjivati retrogradno, ali da kazna ima svoju jasnu političku poruku. Jer ukoliko se uzme u obzir da je dobit te tvrtke u prošloj godini iznosila 8 milijardi dolara, 2 milijuna dolara kazne za nju je prava sitnica. Zapravo, radi se o simboličkom riješenju toga problema, smatra ruski analitičar. On pritom ne isključuje ni mogućnost kako iza svega ovog stoji i namjera usmjerena prema snižavanju pritiska na Bijelu kuću čiji su službenici, pa i sama rodbina predsjednika Trumpa sve češće na tapeti medija i istražnih povjerenstava zbog navodne suradnje s Rusima. Nije isključeno da se te optužbe u dogledno vrijeme ne pokrenu i protiv državnog tajnika Rexa Tillersona.

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like