ExxonMobil planira izvoz LNG plina u Australiju, koja se suočava s problemima

Najveći izvoznik plina u jugo-istočnu Australiju, američka korporacija ExxonMobil Corp, razmatra mogućnost izvoza LNG plina u tu zemlju, kako bi joj pomogla prebroditi vjerojatni deficit plina od 2021.g. ali i zaštitila svoj udio na plinskom tržištu.

AGL Energy, drugi po veličini prodavač energenata u Australiji, planira početi uvoz ukapljenog plina. On će s japanskom tvrtkom JERA s uvozom početi od 2020. godine.

ExxonMobil također će aktivirati poslove u istraživanju potencijalnih nalazišta na obali australske države Victoria, a razmatra i mogućnost pokretanja proizvodnje na nalazištu West Barracouta, uz ona već postojeća.

Američka tvrtka odbila je komentirati procjenu analitičara Macquarie University iz Sydneya, prema kojoj bi ona mogla izgraditi infrastrukturne objekte za uvoz plina za iznos od cca 100 milijuna australskih dolara ($74 milijuna).

plinsko nalazište Gippsland
Podsjećamo: brojni analitičari prognoziraju kako će Australija krajem ove ili tijekom slijedeće godine prestići Katar – svjetskog lidera u izvozu ukapljenog plina. Međutim, lokalni australijski dobavljači pod ugrozom su zbog smanjenja proizvodnje, kao i dugoročnih izvoznih ugovora. Tako je u ožujku australijski operator za energetsko tržište, upozorio, kako se država Victoria, koja je najveći potrošač plina u zemlji, može suočiti s deficitom plina od sredine 2021.g. zbog ubrzanog pada isporuka s nalazišta Gippsland Basin Joint Venture, koje je u nadležnosti ExxonMobil-a i australskog BHP Billiton-a. Očekuje se da se količina dobivenog plina iz bazena Gippsland uz obalu Victorie, koji je bio njezin glavni izvor plina u posljednjih 50 godina, do 2022.g. smanji čak dva puta u odnosu na razinu iz 2018.g.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like