Finska nabavlja čak 64 višenamjenska lovca F-35A

Nakon natječaja za kupnju novog glavnog borbenog zrakoplova, obrambene snage Finske odlučile su se za avion F-35, objavili su premijerka Sanna Marin i ministar obrane Antti Kaikkonen na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi The Barents Observer.

Sporazum je najveća trgovina oružjem u finskoj povijesti. Nabavka uključuje 64 višenamjenska lovca F-35A Block 4, rekao je ministar Kaikkonen. Zračne snage danas upravljaju eskadrilama aviona F/A-18 iz zračnih baza u Rovaniemiju (Laponija) i Kuopio-Rissala (Karelija). Do 2030. godine, sadašnja flota borbenih zrakoplova će se postupno isključiti iz djelovanja.

Prvi novi zrakoplovi za obuku bit će raspoređeni 2025. u sklopu obuke finskog vojnog osoblja uz pomoć iz SAD-a, dok će prvi zrakoplovi za operativno djelovanje biti isporučeni Finskoj u 2026. Ostali će stići u zračne baze Rovaniemi i Kuopio-Rissala od 2028. do 2030., navodi se u priopćenju vlade.

Zračno zapovjedništvo Laponije nalazi se u zračnoj luci Rovaniemi, koja se nalazi unutar Arktičkog kruga. “F-35A omogućuje najbolju podršku kopnenim i pomorskim operacijama”, navodi se u vladinom priopćenju.  Finska će s tim ugovorom biti treća nordijska zemlja koja će kupiti F-35. Norveška je već primila svoje prve avione u zračnu bazu u Orlandu, dok Danska očekuje svoj prvi F-35 u 2023. godini.

Finska nabavka iznosi približno 8,4 milijarde eura. Cijena 64 višenamjenska lovca je 4,7 milijardi eura, dok rakete zrak-zrak AMRAAM i Sidewinder koštaju 754,6 milijuna eura. Servisna oprema, rezervni i zamjenski dijelovi, obuka i održavanje do kraja 2030. koštaju još 2,9 milijardi eura.

Komentari

komentar





You may also like