Facebook više neće uklanjati tvrdnje o tome da je Covid-19 stvoren od ljudi

U jeku novootvorene rasprave o porijeklu Covid-19 virusa, i Facebook je najavio promjenu politike. Iako teorije o tome da je virus nastao ili pobjegao iz laboratorija u Wuhanu nisu nove, do sada su se svrstavale u “koš” teorija zavjere ili skandalozne protukineske politike Donalda Trumpa. No nakon objave Wall Street Journala o troje hospitaliziranih djelatnika labosa, predsjednik Biden je jučer naredio obavještajnoj zajednici da “udvostruče napore” u istrazi o porijeklu i podnesu mu izvješće za 90 dana. Kina tvrdi da je to pitanje znanosti koje se sada zlonamjerno politizira.

Dominantna struja znanosti i Svjetska zdravstvena zajednica (WHO) ne tvrde da je sa sigurnošću dokazano kada i kako je virus iz prirode prešao na čovjeka, ali tvrde da je opcija “bijega” iz laboratorija “visokom vjerojatnošću” pogrešna. Shodno tome, Facebook je cenzurirao objave koje govore suprotno.

Politika Facebooka je javno objavljena i naveli popis informacija koje “navode na pogrešne zaključke”. Takve informacije će brisati. U veljači ove godine su na cenzurirani popis dodali i tvrdnje da je virus “stvoren od čovjeka i proizveden”.

No, sada Facebook mijenja odluku. ” U svjetlu trenutne istrage o porijeklu COVID-19 i u konzultaciji s javnozdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati tvrdnju da je virus stvoren od strane ljudi. Nastavit ćemo surađivati s medicinskim stručnjacima i držati ritam s promjenjivom prirodom pandemije te regularno osvježavati našu politiku kako se pojavljuju nove činjenice i trendovi.”- napisao je u e-mailu glasnogovornik Facebook-a za Politico.

Komentari

komentar





You may also like