Farsa se nastavlja: EU odobrila prebacivanje Brexita za 31. siječnja 2020. g.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak, 28. listopada, kako je svih 27 članica EU suglasno oko usvajanja molbe Londona o odgađanju roka Brexita za 31. siječnja iduće godine.

Radi se o elastičnoj odgodi, kazo je Tusk, dodavši kako će ona „biti formalno potvrđena u okviru pismene procedure“, što znači kako se čelnici EU neće morati sastajati osobno kako bi službeno potvrdili ovu odluku.

Podsjećamo: Velika Britanija morala je napustiti EU 31. listopada, nakon što je izlazak zemlje iz članstva u Uniji bio odgađan već dva puta. Sadašnja „elastična“ odgoda znači kako Ujedinjeno Kraljevstvo Europsku uniju može napustiti u bilo kojem trenutku do 31. siječnja, uz uvjet da britanski parlament odobri sporazum o Brexitu kojeg je premijer Boris Johnson nedavno sklopio s čelnicima EU.

Zastupnici donjeg doma britanskog parlamenta  prošli su tjedan izrazili potporu sporazumu o Brexitu, omogućivši time prijelaz u slijedeću fazu procesa njegove ratifikacije. Istodobno je taj zastupnički dom odbacio vladin prijedlog o potrebi da se za tri dana razmotre pitanja o ratifikaciji sporazuma, što je značilo kako se rok britanske vlade da zemlja iziđe iz EU sa sporazum do 31. listopada neće moći realizirati.

Prethodno je Boris Johnson inzistirao na tome da se Brexit provede do 31. listopada sa ili bez sporazuma s EU. Međutim, nakon usvojenog zakona od strane britanskog parlamenta Johnson je 19. listopada bio primoran Europskom vijeću uputiti molbu za odgađanje Brexita 31. listopada.

Kako navodi televizija CNBC, svaka nova odgoda Brexita skraćuje i vrijeme za pregovore o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU. Jer od dana kada ta zemlja napusti EU počinje teći tzv. prijelazno razdoblje koje traje do kraja 2020.g., koje može biti produljeno do kraja 2022.g. Čim Velika Britanija duže bude u sastavu EU to se prijelazno razdoblje, za vrijeme kojeg dvije strane moraju postići trgovinski sporazum, automatski i skrajuće.





 

Komentari

komentar





You may also like