FBI: Huawei oprema u SAD-u može presresti američku nuklearnu komunikaciju

FBI je otkrio da oprema kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei postavljena na mobilne tornjeve u američkom srednjem zapadu može poremetiti i presresti komunikacije Ministarstva obrane, uključujući i onu vrstu komunikacije koja nadziru američko nuklearno oružje, tvrdi više izvora za CNN.

Tijekom istrage FBI-a Huaweijeva tehnologija, koja se nalazi na vrhu mobilnih tornjeva u blizini vojnih baza na srednjem zapadu SAD-a, ima sposobnost ometanja komunikacija iz američkog Strateškog zapovjedništva. CNN je intervjuirao i bivše i sadašnje dužnosnike FBI-a koji su za govorili pod uvjetom anonimnosti. “Ovo pitanje ulazi u domenu nekih od najosjetljivijih problema kojima se bavimo”, rekao je bivši dužnosnik FBI i dodao: “Otkriće je utjecalo na našu sposobnost zapovijedanja i kontrole nuklearne trijade”.

Izvori su rekli da je teško prikupiti dokaze da su neki određeni podaci presretnuti i poslani u drugu zemlju. Prema izvorima, kineska vlada je zanijekala napore da špijunira Sjedinjene Države. Također, Huawei je odbacio navode da njihova tehnologija može djelovati u komunikacijskom spektru dodijeljenom Ministarstvu obrane. Istraga FBI-a o Huaweijevoj opremi traje još iz vremena Obamine administracije.

U četvrtak je Reuters izvijestio, pozivajući se na dva izvora, da je Bidenova administracija istraživala Huawei zbog zabrinutosti da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti putem opreme postavljene na mobilne tornjeve u blizini vojnih baza. Istragu je otvorilo Ministarstvo trgovine nedugo nakon što je predsjednik Biden preuzeo dužnost.

Komentari

komentar
You may also like