FBI i Biden: Iza hakerskog napada na cjevovod je DarkSide s teritorija Rusije

Već smo pisali o hakerskom napadu na najveći cjevovod u SAD-u Colonial Pipeline koji još drži paraliziran dotok goriva na istočnu obalu SAD-a. Ransomware software se “infiltrirao” u centralni računalni sustav koji regulira protok u cijevima. Obično takvi napadači nude “otključavanje” sustava ukoliko žrtve napada predaju novac. Ovaj put još nije poznato što napadači žele.

FBI je i službeno na svojim stranicama potvrdio da iza napada stoji hakerska udruga DarkSide. Izvješće tvrdi kako pripadnici hakerske bande pričaju Ruski i kako je njihov program kodiran da ne napada mreže povezane s tipkovnicama baziranim na ruskom jeziku.

Predsjednik Joe Biden za Reuters je kazao kako “nema obavještajnih dokaza da Rusija stoji iza napada, ali ima dokaza da je maligni software dolazi s teritorija Rusije. Rusija ima određenu odgovornost da se pozabavi ovime.”. Nadalje, kazao je kako će to biti među prvim temama kada se susretne s predsjednikom Putinom.

Na stranicama hakerske udruge DarkSide nisu preuzeli odgovornost za napad, ali ne skrivaju da se bave sličnim napadima. Tvrde te da će dio tako zarađenog (iznuđenog) novca uplaćivati u humanitarne svrhe.

Komentari

komentar
You may also like