Demokratski zastupnik pod istragom zbog veza s plinskom industrijom Azerbajdžana

Službenici FBI-a pretražili su teksaški dom i ured demokratskog predstavnika u Kongresu, Henryja Cuellara u sklopu opsežne istrage o pogodovanju Azerbajdžanu, piše AP.

Cuellar, koji je bio supredsjedatelj Azerbajdžanskog kongresnog kluba, više se puta sastajao s dužnosnicima iz te zemlje, uključujući s veleposlanikom Elinom Suleymanovim. Zastupniku i njegovoj supruzi je plaćen put u Tursku i Azerbajdžan u 2013. Unatoč lažnim početnim informacijama o tome tko je financirao put, doznalo se da su troškove puta pokrili iz SOCAR, državne tvrtke Azerbajdžana koja kontrolira naftu i plin. Sudski dokumenti pokazuju da je udruga Prijatelji Azerbajdžana, koja je na računu do tada imala 283 dolara, odjednom dobila 750 tisuća dolara kako bi financirali putovanja za deset članova Kongresa u Azerbajdžan.

Nekoliko mjeseci nakon putovanja, Cuellar se počeo zalagati za važnost plinovoda za isporuku prirodnog plina Europi. Taj plinovod i povezani projekti ključni su za nacionalne interese Azerbajdžana. SOCAR je najveća i najbogatija tvrtka u Azerbajdžanu. Takozvani Južni plinski koridor, koji je izgradio SOCAR u partnerstvu s BP-om i drugim zapadnim energetskim divovima koštao je čak 45 milijardi dolara. Iste godine kada je Cuellar putovao, u rujnu 2013., zajedno s drugim zastupnicima pokreneo je rezoluciju u Kongresu u kojoj se izražava potpora projektu Južnog plinskog koridora Azerbajdžana, navodeći da je američki nacionalni interes “podržati izgradnju i usko surađivati ​​s vladama Turske, Azerbajdžana, Gruzije i drugih u regiji kako bi se plinovod završio”. Rezoluciju je jednoglasno usvojio Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma. Godine 2020. dio plinovoda preko Jadranskog mora započeo je komercijalnu isporuku plina iz Azerbajdžana u Italiju. Istraga također uključuje i druge američke poslovnjake, piše The Intercept.

Teksaški demokrat je glasan kritičar Bidenove administracije i njihove politike oko granica, kritizirajući predsjednika zbog nemoći njegovih “riječi” i nedovoljno poduzimanja mjera u zaustavljanju ilegalnog prelaska ljudi preko granice.

Komentari

komentar





You may also like