FBI tvrdi da su sjevernokorejski hakeri povezani s vladom ukrali 620 milijuna dolara u kriptovalutama

FBI je okrivio hakere povezane sa sjevernokorejskom vladom za krađu u vrijednosti 620 milijuna dolara u kriptovalutama prošlog mjeseca od tvrtke za video igre, prenosi CNN. Ovo je posljednju u nizu odvažnih cyber pljački povezanih s Pjongjangom, piše američki medij.

“Kroz našu istragu uspjeli smo potvrditi da su Lazarus Group i APT38, cyber akteri povezani s DNRK-om, odgovorni za krađu 620 milijuna američkih dolara u Ethereumu prijavljenu 29. ožujka”, navodi se u priopćenju FBI-a. “DPRK” je skraćenica za službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja, a Ethereum je tehnološka platforma povezana s vrstom kriptovalute.

Američko ministarstvo financija jučer je sankcioniralo Lazarus Group, široku grupu hakera za koje se vjeruje da rade u ime vlade Sjeverne Koreje. Lazarus Grupa ukrala je kriptovalute u vrijednosti od 2.4 milijarde dolara posljednjih godina, prema Chainalysisu, tvrtki koja prati transakcije digitalne valute. 

“Hakiranje poslovanja s kriptovalutama u suštini je pljačka banke preko interneta i takva pljačka financira destabilizirajuće aktivnosti Sjeverne Koreje i njihovo širenje naoružanja”, rekao je Ari Redbord iz tvrtke TRM Labs koji istražuje financijski kriminal. “Sve dok su uspješni i profitabilni, neće u tome stati”, tvrdi.

Komentari

komentar





You may also like