FBI uhitio profesora na MIT-u: primio je 19 milijuna eura od SAD-a za istraživanje, a tajio da je povezan s kineskom partijom

Gang Chen, ugledni profesor na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta MIT, uhićen je u četvrtak u Cambridgeu (SAD), nakon što je ustanovljeno da je tajio svoje kontakte i rad za Narodnu Republiku Kinu.

Ranije je profesor Chen (56), kojega su uhitili u njegovom domu američki savezni agenti, primio od američkih agencija 19 milijuna dolara (od 2013,) za istraživanja u polju nanotehnologije, navodi Daily Mail.

Čelnik bostonskog ureda FBI-a Joseph Bonavolonta kazao je da su agenti pretražili njegov dom i ured na sveučilištu.

Chen je rođen u Kini te je naturalizirani američki državljanin. Trenutno je direktor MIT-evog Pappalardo Micro/Nano inženjerskog laboratorija te je direktor S3TEC-a (Solid-State Solar Thermal Energy Conversion Center).

Od 2013. do 2018. bio je pročelnik Odjela za strojarstvo na MIT-u.
Daily Mail navodi da je Chen, dok je radio za MIT, imao razne ugovore s Narodnom Republikom Kinom, pri čemu je bio postao i “prekomorski stručnjak” kineske vlade na zahtjev kineskog konzulata u New Yorku. Vlasti navode da su mnoge od Chenovih uloga “bile izričito namijenjene promicanju znanstvenih i tehnoloških ciljeva Narodne Republike Kine”.

Chen nije, u prijavama za projekte, naveo svoju povezanost s kineskim vlastima.

“Nije ilegalno surađivati sa stranim istraživačima. Ilegalno je lagati o tome”, rekao je novinarima tužitelj Massachusettsa Andrew Lelling, prenosi Daily Mail.

Komentari

komentar

You may also like