Filipini odustali od ugovora o kupnji 16 ruskih helikoptera

Filipinska vlada odustala je od ugovora o kupnji 16 ruskih vojnih transportnih helikoptera zbog straha od mogućih američkih sankcija, kazali su filipinski dužnosnici za Associated Press, čiji tekst prenosimo.

Bivši ministar obrane Delfin Lorenzana rekao je u utorak navečer da je otkazao ugovor vrijedan 12,7 milijardi pezosa (227 milijuna dolara) za kupnju helikoptera Mi-17 u prošlomjesečnoj odluci koju je odobrio tadašnji predsjednik Rodrigo Duterte prije nego što je njegov mandat završio 30. lipnja. “Mogli bismo se suočiti sa sankcijama”, kazao je Lorenzana za Associated Press, opisujući načine na koje bi Washington mogao izraziti svoje nezadovoljstvo ako Filipini nastave s dogovorom usred pogoršanja sukoba Amerike s Rusijom. Američki sigurnosni dužnosnici bili su svjesni odluke Manile i mogli su ponuditi slične teške helikoptere za filipinsku vojnu uporabu, rekao je. Nakon što je služio kao šef obrane pod Duterteom, Lorenzanu je imenovao novi predsjednik Ferdinand Marcos Jr. na čelo vladine agencije zadužene za transformaciju bivših vojnih baza u poslovna središta.

Filipinski veleposlanik u Washingtonu Jose Manuel Romualdez rekao je za Associated Press da je dogovor otkazan jer bi se u slučaju sklapanja ugovora Manila mogla suočiti s mogućim sankcijama prema saveznom zakonu SAD-a pod nazivom Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije. Filipinski vojni dužnosnik rekao je da će ugovor o helikopterima proći kroz “proces raskida” nakon što se donese odluka o njegovom otkazivanju budući da je ugovor već potpisan. Rusi se mogu žaliti, ali filipinska vlada ima malo prostora za preispitivanje, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog nedostatka ovlasti za javnu raspravu o tom pitanju.

Prema ugovoru o kupnji helikoptera, koji je potpisan u studenom, prvu seriju višenamjenskih helikoptera trebao bi sporučiti ruski Sovtechnoexport za otprilike dvije godine. Upitan u ožujku hoće li ruska invazija na Ukrajinu utjecati na kupnju, Lorenzana je novinarima rekao: “Ne vidimo nikakvu vjerojatnost da će biti ukinut u ovom trenutku” i dodao da “samo vrijeme može pokazati”. Lorenzana je tada rekao da su Filipini u siječnju izvršili početnu uplatu. Nije odmah bilo jasno što će se dogoditi s plaćanjem nakon odluke Filipina da odustanu od dogovora. Helikopteri ruske proizvodnje mogli su se koristiti za borbe, operacije potrage i spašavanja te medicinske evakuacije u arhipelagu jugoistočne Azije, koji je često pogađan tajfunima i drugim prirodnim katastrofama, rekli su filipinski dužnosnici.

U ožujku su Filipini glasovali “za” rezoluciju Opće skupštine UN-a koja je zahtijevala trenutni prekid napada Moskve na Ukrajinu i povlačenje svih ruskih trupa. Filipini su osudili invaziju i ponovili apel glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za poštivanje humanitarnih načela za zaštitu civila i civilne infrastrukture u Ukrajini. Duterte je izrazio zabrinutost zbog globalnog utjecaja ruske invazije, ali je nije osobno osudio. Dok je bio na dužnosti, njegovao je bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojeg je nekoć nazvao svojim “idolom”, i kineskim čelnikom Xi Jinpingom, dok je često kritizirao američku sigurnosnu politiku.

Filipini su ugovorni saveznik Washingtona, koji je uveo teške sankcije s ciljem da izvrši pritisak na Moskvu da se povuče iz Ukrajine. Ugovor o kupnji ruskih helikoptera jedan je od nekoliko ugovora o kupnji oružja potpisanih tijekom Duterteovih posljednjih mjeseci na dužnosti. Prošle veljače Lorenzana je potpisao ugovor vrijedan 32 milijarde pezosa (571 milijun dolara) za kupnju 32 helikoptera S-70i Black Hawk od poljskog proizvođača zrakoplova PZL Mielec. Bio je to najveći ugovor o nabavi vojnih zrakoplova potpisan pod Duterteom, rekli su dužnosnici filipinske obrane.





Zbog financijskih ograničenja, Filipini su se godinama borili da moderniziraju svoju vojsku – jednu od najslabije financiranih u Aziji – zbog nastojanja da se uhvate u koštac s desetljećima dugim muslimanskim i komunističkim pobunama i da obrane svoje teritorije u spornom Južnom kineskom moru.

Komentari

komentar





You may also like