Filipini pristali otvoriti nove vojne baze američkoj vojsci

Filipini i Sjedinjene Države složili su se proširiti svoj obrambeni pakt, a američkim je vojnicima dopušten pristup u još četiri vojne baze u toj državi jugoistočne Azije, navodi se u zajedničkoj izjavi ministarstava obrane dviju zemalja, prenosi Al Jazeera.

Sporazum je predstavljen tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Manili, tijekom kojeg je razgovarao s filipinskim predsjednikom Ferdinandom Marcosom Jr., koji je preuzeo dužnost prošle godine.

“Filipini i Sjedinjene Države s ponosom objavljuju svoje planove za ubrzavanje pune provedbe Sporazuma o poboljšanoj obrambenoj suradnji (EDCA) sa sporazumom o određivanju četiri nove dogovorene lokacije za pristup u strateškim područjima zemlje uz dovršetak projekata u postojećih pet dogovorenih lokacija”, piše u zajedničkoj izjavi.

Sporazum EDCA je dio desetljeća dugog vojnog saveza između SAD-a i Filipina i omogućuje američkim trupama rotaciju kroz pet filipinskih baza, uključujući one u blizini Južnog kineskog mora oko kojeg se spore Kina i Filipini. Sporazum dopušta američkoj vojsci skladištenje obrambene opreme i zaliha u tim bazama. Sada Washington uz postojećih pet baza dobiva pristup prema još četiti baze.

U priopćenju se ne navode pojedinosti o novim lokacijama, ali se kaže da će one “omogućiti bržu potporu za humanitarne i klimatske katastrofe na Filipinima”. Ipak, analitičari tvrde da je riječ o bazi na velikom sjevernom otoku Luzon, kao i bazi na otoku Palawan čime će američke obalne rakete biti bliže kineskim brodovima u spornom teritoriju, ali i bliže Tajvanu. SAD je izdvojio više od 82 milijuna dolara za ulaganja u infrastrukturu na postojećih pet lokacija EDCA-e, dodaje se.

Odnos između Filipina i SAD-a – dugogodišnjih saveznika – bio je zategnut pod prethodnikom Rodrigom Duterteom, koji je favorizirao Kinu i prijetio da će prekinuti veze s Washingtonom i protjerati američke trupe. Također, Kina je najveći trgovački partner Manile. Ipak, odnos između Manile i Washingtona je zatoplio pod novom američkom upravom, a potpredsjednica SAD-a Kamala Harris posjetila je ovu otočnu državu prošlog studenog.





Filipini su se često našli na prvoj crti agresivne taktike Pekinga u Južnom kineskom moru, gdje je kineska pomorska policija uspostavila gotovo stalnu prisutnost u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni Manile. Godine 2012. Kina je preuzela kontrolu nad hridima Scarborough Shoal od Filipina. Napetosti su ponovno porasle 2021. kada su Filipini prosvjedovali protiv kineske “kontinuirane ilegalne prisutnosti i aktivnosti” u blizini njezinih otoka u Južnom kineskom moru. Peking je također ignorirao presudu međunarodnog suda u Haagu iz 2016., u slučaju koji su pokrenuli Filipini koji su tvrdili da je kinesko potraživanje morskog teritorija Južnog kineskog mora neutemeljeno.

Komentari

komentar





You may also like