Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte najavio je povlačenje iz politike

Kontroverzni i osebujni filipinski predsjednik najavio je povlačenje iz politike. Njegova najava je iznenadila pučanstvo ove države jugoistočne Azije jer se očekivalo se da će se Duterte kandidirati za potpredsjednika. Ne može se ponovno kandidirati za predsjednika jer mu njihov ustav ne dopušta ponovnu kandidaturu.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da se povlači iz politike, što je bio iznenađujući potez koji je potaknuo nagađanja da “čisti” put kćeri da se kandidira za nasljednika. “Danas objavljujem svoje povlačenje iz politike”, rekao je Duterte, prateći lojalnog senatora Christophera “Bong” Goa iz njihove vladajuće stranke PDP-Laban koji se registrirao za kandidaturu potpredsjednika, prenosi NBC News.

Sara Duterte-Carpio, koja je zamijenila svog oca na mjestu gradonačelnika Davaoa, rekla je prošlog mjeseca da se sljedeće godine neće kandidirati za višu dužnost jer su se ona i njezin otac dogovorili da će se samo jedan od njih kandidirati za visoku poziciju u 2022. godine. Odluka oca da napusti politiku, očistila joj je put za kandidaturu.

Duterte je poznat po izjavama “bez dlake na jeziku”, a jednom prilikom je za sebe rekao da mu je “bolje da drži jezik za zubima”. Tako je jednom prilikom Obamu nazvao “sinom ku*ve”. Duterte je pokušavao balansirati između kineskog i američkog utjecaja, ali ne naročito vješto. Smanjio je i kineska ulaganja i američku vojnu pomoć. Nakon upada kineskih brodova u more Filipina, jednog od mnogih takvih upada, Duterte je rekao da je brodovi mornarice Filipina koji su izašli u susret neće “pomaknuti ni centimetra”, da je “prijateljstvo s Kinom gotovo” i da “ga mogu ubiti ako hoće”, ali da neće odustati od stavova. Ipak, najveća “mrlja” njegove vladavine je agresivni “rat protiv droge” u kojem je ubijeno oko 7000 navodnih dilera, često i bez suđenja.

Komentari

komentar





You may also like