Fillon: Krim je povijesni ruski teritorij

U intervjuu za novinu Le Figaro, kandidat Republikanske stranke za predsjednika Francuske Francoise Fillon, izjavio je, kako Rusija nikada neće napustiti  Krim, koji je povijesni ruski teritorij.

„Beskorisno je tvrdoglavo govoriti o tome kako Rusija mora otići iz Krima – to se nikada neće dogoditi“, kazao je Fillon. Prema njegovim riječima, po krimskom pitanju treba polaziti od dva temeljna i međusobno proturječna načela: uvažavanju granica i prava naroda na samoopredjeljenje. „Nitko ne može negirati da je Krim ruski s povijesnog, kulturnog i lingvističkog gledišta“, naglasio je kandidat republikanaca na nadolazećim francuskim predsjedničkim izborima. Stanje u svezi Krima može biti razrješeno uz pomoć posebne međunarodne konferencije pod vodstvom UN-a.

Tijekom predizbornih sučeljavanja i debata između kandidata za francuskog predsjednika, raspravljalo se i o odnosima Pariza i Moskve, a također i o sudbini Krima. Upravo tijekom tih debata Francois Fillon zastupao je rečene stavove koje je iznio i u danas objavljenom intervjuu francuske novine. Svoja promišljanja potkrijepio je i sudbinom Kosova, čiju su nezavisnost priznale Sjedinjene Američke Države mimo volje Srbije, čak i uz činjenicu da po tom pitanju na Kosovu nikada nije proveden referendum, već je to učinjeno temeljem odluke parlamenta u Prištini o proglašenju kosovske nezavisnosti.

 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like