Finalna faza „Operacije sloboda“: počela pobuna venecuelanske vojske?!

Kako smo u više navrata naglašavali u svojim analizama, opstojnost venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura prije svega ovisi o odanosti vojnih i sigurnosnih struktura zemlje njegovoj vladi. Jer ukoliko nje nema, niti jedna pomoć izvana njemu ne može značiti ništa. Naravno, ukoliko izuzmemo neku neposrednu i masovnu vojnu intervenciju njemu odanih zemalja do koje, naravno, neće doći – radilo se tu o ruskoj, kineskoj ili bilo čijoj drugoj vojsci, kao što neće doći niti do direktne američke ili vojne intervencije Venezueli susjednih zemalja. Vanjska intervencija, kao što ćete vidjeti iz ove vijesti, svest će se isključivo na „twitter-ratovanje“, a u stvarnosti sve će ovisiti o samim Venecuelancima i njihovoj vojsci.

A je li u toj zemlji i konačno došlo do kritične točke i početka otvorenog neposluha i pobune vojske protiv Madura prosudite iz slijedeće vijesti:

Vođa venecuelanske oporbe i samoproglašeni predsjednik te zemlje Juan Guaido, kojeg su na toj dužnosti priznale SAD i veliki broj zemalja regije i svijeta, u utorak, 30. travnja, najavio je početak „finalne faze“ rušenja vlade predsjednika Nicolasa Madura. Guaido je u pratnji njemu odanih vojnika stigao u zrakoplovnu bazu pokraj Caracasa (info: agencija Reuters)

Juan Guaido je prethodno objavio video na kojemu poziva vojsku na prosvjede protiv Madura, okružen osobama u vojnim odorama. Prosvjed njegovih pobornika planiran je za srijedu, 1. svibnja. U vojnoj bazi Guaido je izjavio kako će se u nadolazeće vrijeme sastati sa zapovjednicima glavnih odjela venecuelanske vojske, kako bi startala finalna faza „Operacije sloboda“. Prema njegovim riječima vojska je donijela „pravilnu odluku“, spremna je podržati oporbu i naći se „na pravoj strani povijesti“. Vojska će, napisao je Guaido na tvitu, „razmještati snage kako bi se završila uzurpacija“ (vlasti od strane Nicolasa Madura, op.a.).

Danas je venecuelanski ministar informiranja Jorge Rodriguez na svom tvitu napisao kako se zakonitoj vladi Bolivarske Republike suprostavlja nevelika grupa „vojnih izdajnika“ koji se spremaju za državni udar. Izjavio je kako vlada guši pobunu te grupe, razmještene oko vojne baze „La Carlota“ kraj Caracasa.

A maloprije je stigla vijest da je kolumbijski predsjednik Ivan Duke na svom tvitu pozvao venecuelansku vojsku i narod da podrže oporbenog čelnika Guaida i „zbace Madurovu diktaturu i uzurpaciju vlasti“.





Nije prošlo dugo i na svom twiter profilu oglasio se venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreasa, koji je Kolumbiju optužio za novi pokušaj smjene vlasti u Caracasu i da će se ta osuda objaviti na svjetskoj pozornici. Dodao je i kako su sva ranija nastojanja i akcije oporbe, pripremljene od strane SAD-a i Kolumbije doživjele neuspjeh.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like